În timp ce cazurile raportate au scăzut cu peste 80% în 2020, riscul de rujeolă este de fapt în creștere, informează OMS, citat de politico.eu. Acest lucru se datorează faptului că imunizarea împotriva acestei boli a scăzut. Specialiştii OMS se aşteaptă la apariţia unor focare în rândul copiilor.
„În timp ce cazurile de rujeolă raportate au scăzut în 2020, dovezile sugerează că probabil vedem calmul de dinaintea furtunii, deoarece riscul izbucniri unei epidemii continuă să crească în întreaga lume”, a declarat Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS.
24 de campanii de vaccinare împotriva rujeolei erau planificate pentru 2020, dar ele au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.
„Riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”, avertizează Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS, fâcând apel la autorităţile sanitare din fiecare ţară să nu se concentreze pe vaccinarea împotriva COVID-19 în detrimentul rujeolei.
Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut. Rujeola ucide anual peste 60.000 de persoane, majoritatea copii mici.