O nouă tulpină de hepatită E, boală cunoscută și sub numele de HEV, provenind de la șobolani, se extinge în ultimele luni în Hong Kong. Boala a dus deja la spitalizarea a zeci de oameni, dar medicii nu exclud existența altor sute de infectări cu această bacterie, transmite CNN.
Pacientul zero a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 56 de ani care a fost supus unui transplant de ficat. El prezenta funcții hepatice anormale, fără o cauză evidentă. Testat negativ pentru tulpina umană a hepatitei E, noile examinări au scos la suprafață că omul se infectase cu un tip de hepatită transmisă de șobolani.
Virusul poate avea consecințe grave asupra pacienților cu imunitate scăzută. Grupul oamenilor vulnerabili poate suferi leziuni pe termen lung ale ficatului, țesuturi cicatrizate sau pot face hepatită cronică. În Europa, lipsa de conștientizare a doctorilor și diagnosticarea sub standarde au dus la sub-raportarea cazurilor de hepatita E. Fără nicio măsură de control, virusul poate infecta oamenii la nivel mondial, iar riscul este mare pentru pacienții care se confruntă cu afecțiuni preexistente.
O echipă de cercetători și autoritățile din Hong Kong încearcă din 2018 să înțeleagă această nouă amenințare pentru sănătate. Specialiștii conduc noi teste pe șobolani pentru a pricepe cum se produce transmiterea de la rozătoare la oameni. Rămân multe necunoscute încă, cum ar fi perioada de incubație a virusului ori utilizarea unui tratament eficient.