Circa 50% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani, adică 1,1 miliarde de persoane, sunt expuşi riscului de pierdere a auzului din cauza „expunerii prelungite şi excesive la sunete puternice”, potrivit OMS.
„Deoarece avem informaţiile necesare pentru a preveni pierderea auzului, nu ar trebui să existe atât de mulţi tineri care continuă să-şi distrugă auzul ascultând muzică” la volum ridicat, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În prezent, 5% din populaţia lumii, adică 466 de milioane de persoane, dintre care 34 de milioane de copii, suferă de pierderi ale auzului. Cu toate acestea, OMS nu cunoaşte în ce proporţie acest lucru este legat de utilizarea incorectă a dispozitivelor audio.
Noua reglementare, dezvoltată de OMS în parteneriat cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, o altă agenţie ONU, recomandă producătorilor acestor dispozitive să includă în telefoanele inteligente şi în MP3 playere sisteme pentru evaluarea riscurilor legate de volumul sonor.
Aceste sisteme permit informarea utilizatorului în legătură cu nivelul sonor şi durata de ascultare şi avertizarea acestuia în caz de pericol.
„Pentru moment, nu avem decât instinctul nostru” care ne spune dacă volumul sonor este prea ridicat, a declarat Shelly Chadha, medic al OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.
„Este ca şi cum ai conduce pe o autostradă, însă fără vitezometru în maşină sau o limită de viteză. Ceea ce noi propunem este ca telefoanele smartphone să fie echipate cu un indicator de viteză, un sistem de măsurare care vă informează asupra cantităţii de sunet pe care o primiţi şi care vă spune dacă depăşiţi limita”, a spus Shelly Chadha.
OMS propune, de asemenea, introducerea unui control parental al volumului şi o limitare automată a volumului.