„Am văzut amnezia care pare să coboare asupra lumii după un eveniment traumatic, iar acest lucru este de înţeles.
Dar, dacă o vom face din nou, aşa cum am făcut după SARS, aşa cum am făcut după H5N1, aşa cum am făcut după pandemia de H1N1, dacă vom continua să ignorăm realităţile a ceea ce patogeni noi şi periculoşi pot face civilizaţiei noastre, atunci este probabil că vom trăi din nou acelaşi lucru sau chiar mai rău în timpul vieţilor noastre”, a spus Ryan într-un briefing de presă la Geneva.
Citeşte şi: Sărbători de iarnă 2020. OMS recomandă izolarea de rude şi prieteni şi Crăciun online
Ryan s-a lansat şi într-o critică a statelor dezvoltate, explicând că acestea au gestionat sistemele de sănătate ‘ca pe linii aeriene low-cost’ şi că omenirea plăteşte acum preţul, transmite Reuters, citată de Agerpres.
„În nord, din cauza modelului de costuri pentru sistemele de sănătate, noi ne-am proiectat sistemele de sănătate să fie livrate la eficienţă de 95%, 98%, 100%. Este aproape ca un model de companie aeriană low-cost pentru furnizarea de servicii de sănătate.
Ei bine, acum plătim un preţ pentru aceasta, neavând acea capacitate suplimentară în sistem – considerând sănătatea ca pe un centru de costuri, considerând sănătatea ca pe o scurgere de resurse pe seama dezvoltării, ca trăgând înapoi economia, şi trebuie să regândim ce înseamnă aceasta”, a mai spus responsabilul OMS.
Citeşte şi: OMS a anunţat al treilea val de COVID. Când vine şi cât de periculos va fi
Organizaţia a venit cu primele reacţii în ceea ce priveşte noile vaccinuri antiCOVID care ar fi principalul factor care poate opri răspândirea virusului ucigaş.
„OMS trebuie să evalueze vaccinurile pentru coronavirus şi eficienţa lor bazându-se pe mai mult decât un comunicat de presă al producătorilor”, a spus, vineri, Kate O’Brien, director Departamentul de Imunizare, scrie Reuters.
AstraZeneca ar efectua un studiu global suplimentar pentru a evalua eficienţa vaccinului său utilizând o doză mai mică, potrivit directorului executiv al companiei citat joi, pe fondul întrebărilor cu privire la rezultatele studiului său în stadiu târziu.
Mariangela Simao, asistent al directorului general al OMS, a afirmat că vrea să vadă datele clinice despre efectul vaccinului rusesc antiCovid.