Potrivit acestui studiu efectuat în 1.600 de oraşe din 91 de ţări, numai 12% din populaţia totală a acestor aglomerări urbane respiră un aer conform cu normele OMS. ‘La nivel global, din nefericire, situaţia poluării aerului se deteriorează’, a afirmat Maria Neira, director pentru sănătate publică în cadrul OMS.
Cele mai afectate oraşe de această tendinţă de degradare se află în ţările în curs de dezvoltare, în timp ce oraşele din ţările bogate au înregistrat o ameliorare a calităţii aerului.
Într-un raport precedent, în martie, OMS a apreciat că această poluare cu particule fine este cauzată mai ales de combustia bazată pe cărbune şi a motoarelor diesel şi a contribuit la moartea a 3,7 milioane de persoane în lume, în 2012. ‘Poluarea aerului afectează serios sănătatea, situaţia este cu adevărat dramatică’, a declarat Maria Neira.
Această poluare este asociată cu decesele cauzate de probleme cardiace, boli respiratorii şi cancer pulmonar. Nivelurile de particule fine PM10 (10 microni) sunt, de exemplu, de 20 de ori mai mari decât limita normală la Rawalpindi, în Pakistan, şi de 28 de ori la Delhi. ‘Nu putem să cumpărăm aer curat la sticlă, dar oraşele pot să ia măsuri pentru a ameliora calitatea aerului şi pentru a salava viaţa locuitorilor’, a subliniat doctorul Carlos Dora, de la departamentul de sănătate publică din cadrul OMS, citând ca exemplu Bogota şi Copenhaga, unde populaţia a fost încurajată să meargă pe jos, cu bicicleta şi cu transportul public.