OMS: Cel puţin un deces din trei din cauza vitezei excesive

Viteza excesivă este cauza a cel puțin unui deces din trei produse în accidente rutiere pretutindeni în lume, conform unui raport dat publicității vineri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu ocazia Săptămânii mondiale pentru securitate rutieră, transmite AFP.
Filip Stan
05 mai 2017, 18:08
OMS: Cel puţin un deces din trei din cauza vitezei excesive

Această tendință s-a modificat cu greu în acești ultimi ani„, a explicat pentru AFP Laura Sminkey, purtător de cuvânt al OMS.

Raportul, publicat în cadrul celei de-a 4-a ediții a Săptămânii mondiale a Națiunilor Unite pentru securitate rutieră (8 — 14 mai), lansează campania „Salvați vieți: #Încetiniți”.

În diferite părți ale lumii, în special în școli din Africa de Sud, Brazilia și China, dar și în alte țări cu venituri mici și mijlocii, unde accidentele mortale de circulație sunt mai numeroase, OMS va derula în acest interval de timp sute de inițiative și de activități de informare și sensibilizare pentru conducerea responsabilă a autovehiculelor.

Viteza se află în centrul problemei mondiale a accidentelor rutiere”, a precizat directorul general al OMS, Margaret Chan, într-un comunicat. „Dacă autoritățile s-ar ocupa doar de acest risc major, ar culege rapid beneficiile unor drumuri mai sigure, atât în ceea ce privește viețile salvate, dar și prin încurajarea mersului pe jos sau cu bicicleta, cu efecte profunde și durabile pentru sănătate„, a adăugat ea.

OMS a calculat că o reducere cu 5% a vitezei medii de deplasare pe drumurile publice ar duce la o reducere cu 30% a numărului de accidente rutiere mortale. În general, un șofer din doi depășește limita de viteză autorizată pe un anumit segment de drum, conform raportului.

O altă problemă semnalată de OMS este că doar 47 de țări din lume urmează bunele practici privind gestionarea vitezei, prin limitarea vitezei maxime în mediul urban la 50 km/h sau mai puțin și prin autorizarea autorităților locale să coboare și mai mult această limită în special în zonele în care sunt școli.

OMS recomandă construirea sau amenajarea drumurilor pentru a include structuri care calmează traficul, așa cum sunt sensurile giratorii sau limitatoarele de viteză, stabilirea unor limite de viteză corespunzătoare fiecărui drum și instalarea de noi tehnologii în automobile, așa cum sunt sistemele inteligente de asistență la condus și sistemele de frânare autonomă de urgență etc.

La nivel mondial, aproximativ 1,25 milioane de oameni își pierd viața anual în accidente rutiere, un număr relativ stabil din anul 2007 și până în prezent. Conform OMS, printre țările care au reușit reduceri semnificative ale numărului de victime ale accidentelor rutiere în ultimii ani se numără Olanda, Marea Britanie și Suedia.

Citeşte şi Îţi rişti viaţa dacă faci ASTA în trafic – Majoritatea şoferilor au comis GREŞEALA cel puţin o dată

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 16 noiembrie 2024. Peștii au motive de bucurie
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Cum reduci drastic din facturile de întreținere. Sfaturi pentru sezonul rece
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lege pentru cei care stau cu chirie. Câți vizitatori pot primi chiriașii în apartament
StirileBZI
Creștere alarmantă a prețurilor alimentelor! Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Meciul România – Kosovo din Liga Națiunilor, întrerupt din cauza retragerii oaspeților
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara