OMS cere ca cea de-a treia doză de vaccin să fie amânată. Decizia a fost luată pentru că există o inechitate prea adâncă atunci când vine vorba de imunizare la nivel mondial, anunță CNBC.
Agenția internațională a spus că acest moratoriu ar trebui să dureze cel puțin două luni pentru a permite comunității internaționale să-și atingă obiectivul de a vaccina cel puțin 10% din populația fiecărei țări din lume până la finalul lunii septembrie. „Avem nevoie de distribuirea de urgență a majorității vaccinurilor care merge către țări dezvoltate spre țările cu venituri mai mici”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Moratoriul face parte din planul de a vaccina 40% din populația lumii până în decembrie. Consilierul principal al lui Ghebreyesus, Bruce Aylward, spune că moratoriul face parte din planul șefului OMS de a vaccina 40% din întreaga populație a lumii până în luna decembrie a acestui an.
„Imaginea generală este să nu trecem la doze de rapel până când nu ajungem ca în întreaga lume populațiile vârstnice, persoanele cu comorbidități și personalul medical să fie protejate până la un punct de vaccinuri”, a explicat Aylward. Durata acestui moratoriu ar urma să fie extinsă dacă țările subdezvoltate nu vor fi vaccinate într-un ritm mai alert.
„Acum, dacă te uiți cum sunt distribuite vaccinurile la nivel global, rata de imunizare din țările dezvoltate și țările cu venituri medii spre mari absoarbe prea mult din oferta de vaccin pentru cele mai sărace țări”, a adăugat el.
Varianta Delta a COVID-19 nu vizează în mod specific copiii, contrar a ceea ce sugerează unele ipoteze, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a raportat o rată crescută de infectare la toate grupele de vârstă, informează Agerpres, citând AFP. „Voi fi foarte clară: nu constatăm că varianta Delta vizează în mod specific copiii”, a afirmat într-o o conferinţă de presă experta americană Maria Van Kerkhove, directoarea echipei tehnice COVID-19.
S-a afirmat că „variantele vizează în mod specific copiii, dar, de fapt, nu este cazul. Ceea ce vedem este că variantele au ca ţintă pe cei care sunt amestecaţi social”, a adăugat specialista. Varianta Delta, mult mai contagioasă decât versiunile anterioare, este în prezent detectată în 132 de ţări.