În contextul apropierii Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, marcată la 1 decembrie, OMS a lansat pentru prima dată un ghid cu recomandări pentru prevenirea infecţiei cu HIV în rândul adolescenţilor şi evitarea transmiterii virusului.
Numărul adolescenţilor infectaţi cu HIV a crescut cu 40% din 2001 până în 2012, perioadă în care s-a ajuns, de la 1,5 milioane de persoane cu vârste între 10 şi 19 ani infectate, la 2,1 milioane, iar numărul deceselor cauzate de HIV în rândul lor aproape s-a triplat, de la 38.000, în 2001, la 107.000, în 2012. Totuşi, în aceeaşi perioadă, numărul persoanelor seropozitive din rândul tinerilor adulţi (între 20 şi 24 de ani) a scăzut cu un sfert, de la 4,4 milioane, în 2001, la 3,3 milioane, în 2012, iar mortalitatea s-a redus cu 34%, de la 73.000 de decese, în 2001, la 48.000, în 2012.
Citeşte şi Ultimele statistici din România: Aproape jumătate dintre noii pacienţi HIV au între 20 şi 29 de ani
Potrivit OMS, a şaptea parte din noile infecţii cu HIV din întreaga lume se produc în perioada de adolescenţă şi, deseori, persoanele afectate nu îşi cunosc problema. De exemplu, în Africa Subsahariană, se estimează că numai 10% dintre băieţii cu vârste între 15 ani şi 25 de ani şi 15% dintre fetele de aceeaşi vârstă sunt conştienţi de condiţia lor de seropozitivi, scrie Agerpres.
Citeşte şi Fotografia prostituatei românce care i-a infectat cu HIV pe greci ar putea fi făcută publică
„Adolescenţii înfruntă presiuni sociale şi emoţionale dificile şi deseori confuze, în timp ce fac trecerea de la copilărie la maturitate, fapt pentru care au nevoie de servicii medicale de prevenire a HIV adaptate situaţiei lor”, a precizat directorul departamentului SIDA/HIV al OMS, Gottfried Hirnschall. Potrivit acestuia, adolescenţii au mai puţine şanse de a fi supuşi testelor HIV decât adulţii şi au nevoie de mai mult ajutor pentru protecţia sănătăţii şi pentru respectarea cu stricteţe a unui tratament antiretroviral.
Dintre adolescenţi, fetele, băieţii care au relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, cei care îşi injectează droguri şi victimele exploatării sexuale prezintă cel mai mare risc de a se infecta cu HIV.
OMS şi agenţii ale ONU le-au recomandat guvernelor revizuirea legilor pentru a facilita accesul adolescenţilor la testele HIV fără a mai fi nevoie de consimţământul părinţilor şi le-au sugerat modalităţi de îmbunătăţire a calităţii serviciilor de prevenire şi sprijinire.