În raportul său anual privind combaterea tuberculozei, o boală foarte contagioasă de plămâni care ucide tot mai mulți oameni în fiecare an decât HIV și malaria la un loc, OMS indică faptul că s-au înregistrat slabe progrese în acest sens și cere angajament politic curajos și sporirea finanțărilor în acest domeniu. Fără aceste lucruri omenirea va continua mai degrabă să fie martoră la evoluția epidemiei decât să o combată, atrage atenția OMS, potrivit Agerpres.
Progresul slab în combaterea tuberculozei este o tragedie pentru milioane de oameni care suferă de această maladie, a indicat directorul programului pentru tuberculoză din cadrul OMS, Mario Raviglione. Pentru a salva mai multe vieți acum, trebuie să obținem noi teste rapide de recomandare, medicamente și modalități de regim pentru cei care au nevoie. Acțiunile actuale și investițiile sunt mult mai mici decât este nevoie, potrivit lui Raviglione.
La nivel mondial, în 2015 au fost estimate 10,4 milioane de noi cazuri de tuberculoză, iar șase state (în ordine India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan și Africa de Sud) sunt reprezentative pentru 60% din totalul cazurilor. Circa 1,8 milioane de oameni au murit anul trecut de tuberculoză, dintre care 0,4 erau infectați și cu virusul HIV care cauzează SIDA.
Raportul arată că deși la nivel mondial decesele cauzate de turbeculoză au scăzut cu 22% în perioada 2000-2015, maladia este încă una din cele zece cauze ale deceselor la nivel global pentru anul 2015.
Greg Elder de la organizația medicală de caritate Medici Fără Frontiere a declarat că datele din raportul OMS reprezintă o evaluare extrem de proastă. ”Statele nu reușesc să diagnostice și să trateze milioane de oameni cu tuberculoză”, a spus Elder, adăugând că ”guvernele lumii trebuie să scoată capul din nisip și să înțeleagă că tuberculoza nu este o maladie depozitată în anii 1800, ci o vedem și o tratăm zilnic în clinicile noastre și este o amenințare fatală pentru noi toți”.
Directorul general al OMS, Margaret Chan, a cerut să fie făcute eforturi mari pe scară largă sau țările vor continua să fie mereu în urma acestei maladii ucigașe.
Raportul avertizează că se adâncește falia între finanțele necesare pentru tratarea și prevenirea cazurilor de tuberculoză în statele sărace și cu venituri medii și fondurile actuale disponibile. În prezent deficitul de 2 miliarde de dolari, din circa 8,3 miliarde necesare pentru anul 2016, va ajunge la 6 miliarde de dolari până în 2020 dacă nu este crescută finanțarea.