OMS explică de ce sunt retestate pozitiv unele persoane vindecate de covid-19

Potrivit OMS, pacienții cu Covid-19 declarați vindecați și apoi retestati pozitiv nu s-au reinfectat ci este vorba de un proces legat de prezența "celulelor moarte" care au persistat în plămâni după vindecare.
Filip Stan
06 mai 2020, 18:36
OMS explică de ce sunt retestate pozitiv unele persoane vindecate de covid-19

Cu câteva săptămâni în urmă, zeci de cazuri de pacienți sud-coreeni vindecați, apoi testați din nou pozitiv, au ridicat multe semne de întrebare și îngrijorări.

„Din ceea ce știm astăzi, pe baza unor date foarte recente, se pare că acești pacienți expulzează material care a persistat în plămâni ca parte a fazei de recuperare”, a spus organizația pentru AFP, citat de Hotnews.ro.

„Trebuie să colectăm în mod sistematic eșantioane pentru a înțelege mai bine cât timp au adăpostit virusul viu”, spune OMS, adăugând că doar pentru că virusul este viu nu înseamnă că poate fi transmis cuiva.

Într-un interviu acordat BBC cu câteva zile în urmă, Maria Van Kerkhove, unul dintre liderii managementului pandemiei de la OMS, dădea asigurări că erau „celule moarte” în plămâni care au urcat și au condus la testul pozitiv.

„A fi imunizat înseamă că ai dezvoltat un răspuns imunitar împotriva virusului care îți permite să-l elimini. Și cum răspunsul imunitar are o memorie, acest lucru nu vă permite să fiți reinfectați de același virus mai târziu”, explică Eric Vivier, profesor de imunologie în Marsilia.

În general, pentru virușii ARN precum Sars-Cov-2 sunt necesare „circa trei săptămâni pentru a avea o cantitate suficientă de anticorpi protectori” și această protecție durează mai multe luni, continuă el.

Un studiu realizat pe 175 de pacienți vindecați în Shanghai, publicat la începutul lui aprilie fără evaluare, arată că majoritatea dintre ei au dezvoltat anticorpi în 10 până la 15 zile de la începutul bolii, în diverse concentrații.

Dar „a ști dacă prezența anticorpilor înseamnă imunitate este o întrebare diferită”, a notat Maria Van Kerkhove, unul dintre responsabilii cu gestionarea epidemiei de la OMS.

„Nu știm dacă anticorpii dezvoltați împotriva virusului nu sunt un risc de a agrava boala”, subliniază Frédéric Tangy, care arată că simptomele cele mai grave ale Covid-19 vin târziu, în momentul în care pacientul a dezvoltat anticorpi.

Nu există nici elemente concludente pentru a spune cine dezvoltă anticorpii cei mai eficienți: bolnavii cel mai grav afectați sau cei cu forme ușoare, persoane în vârstă sau tinerii …

În fața acestor incertitudini, unii se întrebă asupra pertinenței de a aștepta atingerea unei imunități colective (când epidemia se stinge în lipsă de noi persoane care să fie contaminate) prin intermediul infectărilor.

„Singura soluție veritabilă este un vaccin”, estimează și Archie Clements, epidemiolog la universitatea australiană Curtin.

Citeşte şi Directorul general al OMS: Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm prematur restricţiile

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
El este Sergiu, tânărul de 23 de ani care a murit în accidentul tragic din Alba. Șoferul ar fi presimțit că își pierde viața | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Marin a spus adevărul despre intervențiile estetice: „Este un subiect tabu!”
Fanatik.ro
Se construiește un nou lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Va facilita legătura între două județe importante și două municipii, timpul pe drum se va reduce pentru șoferi
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul a venit acum: Lider absolut
Playtech.ro
Peștele considerat cel mai toxic din lume, consumat și de români: Bogat în Omega-3 și alți nutrienți, dar o problemă numită...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
wowbiz.ro
Violeta Bănică, declarație ȘOC despre mama sa, în direct: „În ultimul timp e foarte obraznică. Te rog frumos să te oprești”
Spynews
Dana Roba, declarații șocante despre fetițele ei, „Nu voi accepta niciodată să-l viziteze pe tatăl lor, care a vrut să mă omoare!”
Spynews
De ce nu o acceptă Narcisa pe noua iubită a lui Alberto Guță! Ar fi intrat în datorii pentru el: ”Am cheltuit tot”
Evz.ro
O nouă funcție Whatsapp. Ce se schimbă pentru utilizatori
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Laura Vicol, adevărul despre idila cu Leo de la Strehaia! Avocata a dat cărțile pe față: „Ne iubim”
Cancan.ro
Ce umilințe a trăit Alina Sorescu alături de Alexandru Ciucu! Ce îi făcea: „Șantaj emoțional, dispreț față de…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Comisia de la Veneția, anunț despre anularea alegerilor prezidențiale din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Alin Stratan, găsit mort! Șocanta descoperire a paralizat România
substantial.ro
Forțele ucrainene se retrag din sudul Velika Novosilka pentru a evita încercuirea
MediaFlux
Ce se întâmplă cu MAȘINILE MAI VECHI de 15 ANI! UE a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid