Luni, compania americană Pfizer şi cea germană BioNTech au anunţat că vaccinul lor este 90% eficient, potrivit rezultatelor preliminare ale testului vaccinului în faza III pe mai mult de 40.000 de persoane.
Profesorul O’Brien consideră aceste rezultate, chiar dacă preliminare, sunt „extrem de importante” şi ea spune că speră ca datele de la alte vaccinuri, şi acestea în ultima fază de testare umană, să urmeze în curând.
Dacă datele complete arată că „unul sau mai multe din aceste vaccinuri sunt foarte, foarte eficiente va fi o veste bună pentru a ne dota cutia cu ustensile cu un nou instrument contra pandemiei”, a subliniat ea.
Dar, ea este profund îngrijorată de dezinformarea şi de teoriile complotiste care cresc rândurile celor anti-vaccin, în momentul în care pandemia este departe de a fi încheiată şi care a provocat moartea a 1,3 milioane de oameni.
Trebuie să creştem „încrederea în faptul că OMS nu va face nicio concesie cu privire la siguranţa sau eficienţa vaccinurilor pe care le evaluează”.
Doctorul O’Brien a recunoscut că au rămas o serie de necunoscute importante cu privire la vaccinurile candidate, precum durata protecţiei pe care o pot oferi şi poate la fel de important: „aceasta va schimba probabilitatea că poţi transmite boala altcuiva?”.
OMS se bazează pe aceste vaccinuri care vor apărea lunile viitoare, dar se pregăteşte şi de provocarea uriaşă logistică pe care o reprezintă injectarea a miliarde de persoane cât mai repede posibil.
În aşteptare, OMS a recomandat ca vaccinurile să fie administrate prima dată celor care au cel mai mult nevoie.
„Obiectivul este ca fiecare ţară să fie în măsură să vaccineze 20% din populaţia sa de acum şi până la sfârşitul anului 2021, ceea ce ar contribui real la nevoile personalului sanitar şi al populaţiilor prioritare, apoi, pe măsură ce oferta va continua să crească, ne aşteptăm să primim mult mai multe doze în 2022”, a explicat Katherine O’Brien.
Accesul va depinde şi de capacitatea de a fabrica vaccinuri în cantităţi mari, pentru a le condiţiona, a le trasnporta menţinându-le congelate la temperaturi foarte scăzute şi apoi de a găsi personal suficient pentru a le injecta.
„Un vaccin foarte eficient, sigur şi care va putea fi fabricat nu are valoare pentru sănătatea publică decât dacă parvine la perosanele pe care trebuie să le protejeze şi dacă este folosit la scară largă pentru populaţii. Este următoarea provocare care ne aşteaptă”, a estimat ea.
„Am auzit recent o analogie potrivit căreia a face demonstraţia eficienţei şi siguranţei (unui vaccin) este ca şi cum ai stabili o tabără la poalele Everestului. Dar, în realitatea, pentru a ajunge la impactul real al vaccinurilor, acest lucru se joacă la nivelul distribuirii sale şi asta înseamnă să escaladezi Everestul”, a subliniat Katherine O’Brien.
Dr. Anthony Fauci a declarat că SUA este într-o situaţie foarte dificilă. Sunt peste 10 milioane de persoane infectate şi peste 240.000 au murit. Totuşi, Fauci vrea să vadă soarele de pe strada lui.
Medicul a spus că este încrezător în apariţia unui vaccin, după ce Pfizer a anunţăt că vaccinul dezvoltat împreună cu BioNTech are o eficienţă de 90% în prevenirea infecţiei cu coronavirus. Astfel, crede el, sunt şanse ca şi al doilea să aibă succes.
Fauci a vorbit la Catedrala Naţională din Washington, la un eveniment virtual, despre perspectivele unui al doilea val de virus şi un vaccin. El spune că speră ca până în aprilie, mai şi iunie, cetăţeanul obişnuit să se poată vaccina. În plus, a precizat că oamenii trebuie să înţeleagă că măsurile de sănătate publică, cum ar fi purtatul măştii, distanţarea socială şi spălatul pe mâini pot face mai mult decât un lockdown.
”Ceea ce sperăm este că cei care ezită la vaccinare, care sunt sceptici în privinţa unui vaccin, vor vedea că eficacitatea acestuia este atât de mare încât se vor răzgândi cu privire la dorinţa de a se vaccina. Cealaltă parte a veştii bune este că există şi alte vaccinuri, unele aproape identice, cum ar fi produsul Moderna, care va fi evaluat în săptămâna viitoare, la câteva zile, pe care le anticipăm, deşi nu vrei să te ia valul, că va fi la fel de bun sau aproape de asta. (…) Dacă ar fi fost acum 15, 20 de ani, ne-ar fi trebuit câţiva ani pentru a ajunge unde suntem acum,” a explicat Anthony Fauci.