„OMS este extrem de îngrijorată de descoperirea unei noi subvariante a Omicron, în cinci țări: Botswana, Kenya, Malawi, Senegal și Africa de Sud. Noua subspecie de Omicron, numită BA.2, este foarte greu de identificat, deoarece testele dezvoltate pentru a detecta tulpina de Omicron nu o văd”, a spus Gumede-Moeletsi la un briefing difuzat pe contul de Twitter al biroului OMS din Africa, preluat de Reuters.
Testele, dar chiar și laboratoarele, nu recunosc întotdeauna subspecia BA.2, deoarece adesea acesteia îi lipsesc anumite criterii caracteristice lui Omicron, clarifică revista Life. Reprezentantul OMS, Gumede-Moeletsi, a mai remarcat în cadrul aceluiaşu briefing că țările africane nu au suficientă finanțare pentru a vaccina populația împotriva infecției cu coronavirus.
Citeşte şi Bilanţ coronavirus 2 februarie 2022. Peste 35.000 de cazuri noi şi 120 de decese în 24 de ore
În ţara noasră, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara miercuri că sunt 13 cazuri secvenţiate pentru noua tulpină de SARS CoV-2, în România şi nu exclude ca aceasta să se extindă. „Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină, care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasica, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că şi mai mare decât la omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină”, a declarat Rafila.
Citeşte şi Subvarianta mai contagioasă a Omicron, depistată în România. Avertismentul INSP