Emergenţa tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis (bacteria care provoacă tuberculoza) rezistente la medicamente este legată de greşelile de tratament – fie pacienţii primesc o medicaţie greşită, fie primesc alte doze de medicamente decât cele optime, fie pacienţii renunţă la medicaţie înainte de încheierea tratamentului, considerându-se deja vindecaţi.
Aproximativ 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în cursul anului trecut, iar 3,5% dintre aceştia au contractat o variantă a bolii care este rezistentă la anumite tipuri de medicaţie – cazuri mult mai dificil de tratat şi care au o rată de vindecare mult mai mică.
‘În unele regiuni se manifestă epidemii severe, în special în Europa de Est şi în Asia Centrală’, iar în numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este ‘alarmant de mică’, se mai arată în raportul OMS.
Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat şi cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depăşind chiar şi variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă – MDR-TB), au fost semnalate în 100 de ţări.
Citeşte şi Un nou test rapid permite o mai bună diagnosticare a tuberculozei
‘Accesul la îngrijiri medicale adecvate este extrem de scăzut: doar 1 din 5 pacienţi bolnavi de tuberculoză multi-drog rezistentă primesc tratament, în timp ce ceilalţi sunt lăsaţi să moară, mărind riscul de contagiune asupra membrilor familiilor şi al comunităţilor din care fac parte şi alimentând astfel epidemia’, a susţinut ea într-un comunicat.
Cunoscută odinioară drept ‘ciuma albă’, pentru că bolnavii de tuberculoză slăbesc şi devin foarte palizi, tuberculoza se manifestă prin tuse cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpiraţii nocturne şi scăderea în greutate. Ea se răspândeşte prin aer – persoanele care suferă de forme active de TBC tuşesc, strănută sau elimină spută în aer.
Dintre toate bolile infecţioase doar SIDA face mai multe victime decât tuberculoza.
Deşi se înregistrează încă un ‘număr mult prea mare de vieţi pierdute în lupta cu o boală curabilă’, OMS reaminteşte că rata mortalităţii din cauza infecţiei cu bacilul Koch a scăzut cu 45% faţă de nivelul din 1990, iar numărul de îmbolnăviri scade în medie cu 1,5% pe an.