OMS vine cu noi anunţuri alarmante. Unul dintre adjuncţii OMS, Maria Van Kerkhove, a adăugat că lumea se află încă în „faza acută” a pandemiei.
Pandemia Covid-19 a provocat traume de masă la o scară mai mare decât al Doilea Război Mondial, iar impactul va dura „mulţi ani de acum încolo”, a declarat vineri oficialul de top al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„După cel de-al Doilea Război Mondial, lumea a suferit traume în masă, deoarece conflictul a afectat multe, multe vieţi. Acum, cu această pandemie Covid, cu o magnitudine mai mare, au fost afectate mai multe vieţi”, a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Acest lucru înseamnă traume în masă care sunt chiar mai mare decât ceea ce a trăit lumea după cel de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat el, menţionând efectul asupra sănătăţii mintale.
Comentariile sale au venit ca răspuns la o întrebare privind impactul pandemiei asupra sănătăţii mintale şi importanţa pe care statele ar trebui să o acorde acestui subiect.
Declaraţiile sale au stârnit controverse pe reţele sociale unde multe persoane au considerat nepotrivită asocierea pandemiei cu războiul modial.
OMS: Italia în pragul unui nou val de coronavirus. Ţara a depăşit pragul de 3 milioane de infectări cu Sars-Cov-2
Potrivit Ministerului Sănătăţii, 99.271 de persoane au murit de la începutul epidemiei. Sunt 2.525 de pacienţi în terapie intensivă pentru Covid-19 în Italia, cu 50 mai mulţi decât joi. În secţiile spitalelor sunt internaţi 20.374 de persoane, o creştere de 217 de persoane faţă de joi, conform ANSA.
Preşedintele Institutului Superior de Sănătate Silvio Brusaferro a spus că infectările sunt în creştere şi că apar în principal la nivel de familii.
„Ne apropiem de pragul de alarmă de 250 de cazuri la 100 de mii de locuitori, care necesită măsuri în timp util. Acest prag a fost depăşit în 5 regiuni, iar altele îl vor depăşi curând”, a adăugat preşedintele ISS: „Trebuie să intervenim în timp util şi radical pentru a limita răspândirea visurului”.
Un oficial în Ministerul Sănătăţii, Giovanni Rezza, a adăugat că varianta braziliană a fost prezentă în mai mult de 4% din tulpinile izolate în Italia: „Ne îngrijorează. Trebuie să facem un efort mai mare pentru a limita răspândirea. Am invitat toate regiunile în care este prezentă tulpina să aplice restricţii mai dure. Momentul este critic în ceea ce priveşte tendinţa epidemiei, dar putem interveni cu promptitudine”.
Alexandru Rafila: Vom ajunge din nou la 10.000 de cazuri pe zi