OMS, reuniune de urgenţă pe tema variolei maimuţei. Numărul infectărilor a explodat la nivel mondial. Au fost confirmate peste 10.000 de cazuri în peste 60 de ţări.
Comitetul de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se va întâlni pentru a doua oară, după ce a exclus creşterea nivelului de alertă la şedinţa anterioară din 23 iunie. Numărul de cazuri confirmate la nivel mondial a crescut brusc, Europa fiind cea mai afectată regiune.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a manifestat de mai multe ori îngrijorarea cu privire la răspândirea bolii în afara ţărilor în care este endemică şi a îndemnat statele membre să ia măsuri adecvate pentru a limita contaminarea.
”Subliniez încă o dată că trebuie să căutăm soluţii pentru a opri transmiterea şi să sfătuim guvernele să pună în aplicare urmărirea contactelor pentru a monitoriza şi a limita virusul şi pentru a oferi asistenţă persoanelor izolate”, a explicat marţi Tedros, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva, potrivit News.ro.
Reamintim că pe 25 iunie, acesta considera că acea înmulţire a cazurilor nu justifica totuşi nevoia ca OMS să decreteze cel mai înalt nivel al său de alertă.
„Depistarea rămâne o provocare şi este foarte probabil să existe un număr important de cazuri care nu sunt recenzate”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Acesta a subliniat că Europa este epicentrul epidemiei, cu peste 80% din totalul cazurilor recenzate la nivel mondial.
„În Africa, cazuri apar în ţări care nu erau în trecut afectate şi mai multe recorduri au fost stabilite în locuri care au avut deja de-a face cu variola maimuţei”, a mai spus directorul OMS.
Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.
Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului.