OMS: Şcolile nu au fost un factor de supra-răspândire a COVID-19

Şcolile nu au fost, în mod general, un factor de supra-răspândire a coronavirusului şi doar în cazuri excepţionale au devenit sursă de transmitere a COVID-19, mai ales când nu au fost respectate măsurile de prevenire, potrivit unor studii realizate de-a lungul anului 2020, relatează miercuri EFE.
Alina Costache
21 ian. 2021, 10:57
OMS: Şcolile nu au fost un factor de supra-răspândire a COVID-19
OMS: Şcolile nu au fost un factor de supra-răspândire a COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ( OMS ) a coroborat evidenţele ştiinţifice constatate anul trecut legate de rolul copiilor în pandemie. Printre principalele concluzii: şcolile au reflectat situaţia epidemică a comunităţii din care fac parte şi că, atunci când transmiterea virusului este scăzută la nivel comunitar, copiii şi centrele de învăţământ nu au devenit focare de contagiere cu COVID-19, anunţă OMS, citată de Agerpres.

În schimb, când numărul cazurilor a crescut în rândul populaţiei, cum s-a observat în ultimele trei luni în mai multe părţi ale lumii, măsurile preventive şi de protecţie din şcoli devin indispensabile.

Situaţia nu este aceeaşi în ce priveşte învăţământul primar şi cel secundar, cel din urmă necesitând măsuri preventive întărite, astfel încât adolescenţii să aibă contacte limitate în afara spaţiului de învăţământ şi cel familial.

Potrivit cifrelor OMS, copiii şi adolescenţii cu vârste de sub 18 ani au reprezentat anul trecut, doar 8% din cazurile globale de COVID-19 , deşi ei reprezintă 29% din populaţia mondială.

Raportul OMS confirmă, încă o dată, că acest grup de vârstă obişnuieşte să prezinte simptome uşoare sau sunt chiar asimptomatice la infecţie, iar probabilităţile ca minorii să fie spitalizaţi sau să aibă un sfârşit tragic sunt foarte mici, comparativ cu adulţii.

În 2020, doar 0,2 % dintre decese au corespuns celor cu vârste de sub 20 de ani.

Potrivit unor studii, numărul contagierilor din şcoli a fost mai ridicat în rândul personalului de învăţământ şi al angajaţilor, decât cel din rândul elevilor.

Cazurile de contagiere între elevi au fost de asemenea sporadice, mai reţine OMS.

Datele ştiinţifice coroborate sugerează însă că personalul din învăţământ are un risc mai mare de contagiere decât populaţia în general.

În schimb, un studiu realizat de Marea Britanie arată că cei care lucrează în şcoli au un risc mai mic de infectare decât angajaţii din alte sectoare.

Un alt studiu, realizat în SUA în rândul a 57.000 de angajaţi în domeniul îngrijirii copiilor, relevă că aceştia nu au un risc mai mare de a se infecta.

În faţa apariţiei noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potenţial mai contagioase, OMS este de părere că trebuie făcute analize suplimentare pe categorii de gen şi vârstă şi trebuie verificat dacă au un impact diferit în ce-i priveşte pe copiii.

Citeşte şi: Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre redeschiderea şcolilor. „Dacă lucrurile rămân aşa cum sunt, vom începe pe 8 februarie”

 

Elevii și profesorii care au simptome de COVID vor fi testați cu teste rapide antigen

Elevii și profesorii care au simptome de COVID vor fi testați cu teste rapide antigen. Testele vor fi efectuate în cabinetele medicale ale instituţiilor de învăţământ. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a explicat la B1 TV că în perioada următoare va fi propusă o procedură de lucru în acest sens.

”Am avut azi o întâlnire extrem de utilă cu colegi de la INSP, de la comisiile de medicină școlară și medici școlari din teritoriu, cu specialiști infecționiști și epidemiologi. Urmează să tragem niște concluzii și să propunem o procedură de lucru. Ceea ce se dorește este să avem un filtru, chiar dacă vom ști de la început că nu va fi perfect, în ceea ce privește diagnosticarea cazurilor pozitive.

Aceste teste de antigen au sensibilitatea cea mai bună la persoanele simptomatice. În cazul folosirii lor putem să avem o speranță de sensibilitate corectă din punct de vedere al testului. De asemenea, este vorba despre contacții persoanelor pozitive care pot să fie testați, dar acolo deja începem să avem o marjă de eroare, în sensul în care trebuie să definim exact ce înseamnă un contact apropiat. (…) Ceea ce se dorește este să avem o imagine corectă și completă a cazurilor pozitive.

În acest sens, facem apel și la părinți pentru triajul de acasă al copiilor, și de asemenea, acel triaj de la intarea în școală care este important să se facă corect, peste care, ca măsură se va adăuga și acest test antigen. Deci este un set de măsuri care să ne ajute să avem un control mai bun al procesului infecțios în școli. Să nu uităm că în fara programului, copiii pot să aibă alte activități pentru care va trebui să fie în continuare instruiți să păstreze aceleași mijloace de prevenție. Noi facem ce putem la școală, dar e important ca și părinții să facă ce trebuie acasă”, a explicat Andreea Moldovan.

Secretarul de stat a precizat că școala va trebui să aibă acordul părinților pentru a testa elevii. ”Da, categoric. Este nevoie de un consimțământ, drept pentru care vom discuta și cu reprezentanții asociaților de părinți. Este important ca decizia să fie a tuturor și să fie asumată de toți”.

Citiți și Copiii care pleacă în vacanţă cu părinţii vor intra în carantină la întoarcerea în ţară dacă au mers în zone cu risc epidemiolog ridicat

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea noroc pe toate planurile până pe 23 februarie. Chiar au dat lovitura
Capital.ro
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani și fac inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Cum poţi recupera banii cheltuiţi pe facturile uriaşe la încălzire dacă eşti chiriaş? Beneficiul de care ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Rugăciunea care se rostește pe 12 februarie. Ajută la alinarea bolilor și a suferințelor
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. IGPR a intrat pe fir: Este doar o chestiune de timp
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Olivier Christen avertizează asupra intensificării amenințării jihadiste în Franța
MediaFlux
Peste un milion de pensii cresc cu 250 lei din luna aprilie! Daniel Baciu a explicat cine primește de fapt banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024