În cadrul reuniunii sale anuale de la Geneva din 2018, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a plasat „boala X” în lista sa de condiții de „pericol internațional”. Este un proces de focalizare a cercetării și supravegherii asupra unei boli care nu a apărut încă pentru a accelera diagnosticul și dezvoltarea unui tratament, explică Sciences et Avenir.
„Ebola, Zika și chiar Covid-19 au fost toate la un moment dat boala X, această patologie pe care nu o știm încă și care urmează să apară„, spunea epidemiologul Maria Van Kherkove, din cadrul programului Urgențe de Sănătate al OMS, la o conferință de presă susţinută în luna iunie. „Întrebarea de acum nu este dacă va exista un agent patogen următor, ci când„, adaugă ea.
Prin întocmirea unei astfel de liste, care include Ebola, Zika și celelalte două coronavirusuri MERS și SARS, OMS încearcă să învețe din epidemiile anterioare pentru a se pregăti mai bine pentru următoarele. Ea a stabilit o foaie de parcurs care stabilește ce trebuie să facă dacă apar primele semne ale unei boli necunoscute. „Această boală X, nu o știm. Incertitudinea este întotdeauna însoțită de frică, dar nu este un consilier bun atunci când vine vorba de luarea deciziilor. Deci trebuie să reducem aceste incertitudini. Pentru asta, încercăm să reunim scenariile pentru a ști ce s-ar putea întâmpla„, explică Sylvie Briand, directorul managementului de urgență a sănătăţii la OMS.
Sistemele de inteligență artificială numite Supraveghere bazată pe evenimente (EBS) urmăresc constant publicațiile științifice online pentru primele semne ale unei boli emergente. Un studiu realizat la Montpellier și publicat în revista Transboundary and Emerging Diseases a urmărit, de asemenea, să stabilească dacă s-a dovedit că aceste sisteme sunt suficient de eficiente pentru a detecta apariția noului coronavirus. În timp ce unele sisteme se concentrează asupra bolilor care sunt deja cunoscute, altele în schimb caută „cuvinte cheie legate de simptome, fenomene misterioase sau sentimente de griji”, spune cercetătorul Mathieu Roche, autorul studiului.
Sistemele OMS și supravegherea epidemiologică nu au împiedicat însă Covid-19 să se răspândească la nivel global.