Este pentru prima dată când agenția ONU publică asemenea date integrate, a explicat pentru mass-media directorul pentru gestionarea riscurilor de urgență din cadrul OMS, Rick Brennan. Cifrele iau în calcul atacurile și alte forme de violență suferite de personalul sanitar în ultimii doi ani în 19 țări.
‘Unul dintre lucrurile cele mai îngrijorătoare este acela că două treimi’ dintre atacuri ‘au fost deliberate’, a deplâns Brennan. ‘Aceste atacuri constituie grave încălcări ale dreptului internațional umanitar’ și, ‘dacă vor fi demonstrate, ar putea fi considerate crime de război’, a adăugat el.
Potrivit raportului, 256 de atacuri îndreptate împotriva unor structuri medicale, personalului din sănătate și ambulanțe au fost înregistrate anul trecut în 19 țări. De asemenea, 434 de persoane (personal sanitar, pacienți și alți civili prezenți la fața locului) au fost uciși în timpul acestor atacuri.
În 2014, au fost înregistrate în total 338 de atacuri, în care au murit 525 de persoane.
În Siria, OMS a înregistrat anul trecut 135 de atacuri și alte violențe comise la adresa personalului sanitar sau unor infrastructuri medicale, iar 173 de oameni au fost uciși în aceste atacuri. În 2014, atacurile au fost mai puțin numeroase (93), însă în ele au fost uciși 179 de oameni.
Printre alte cele mai periculoase țări și zone pentru personalul sanitar figurau, în 2015, teritoriile palestiniene (34 de atacuri în care au fost ucise 3 persoane), Pakistanul (16 atacuri, 45 de persoane ucise), Libia (14 atacuri, 39 de morți), Yemenul (9 atacuri, 31 de morți) și Irakul (8 atacuri, 43 de morți).
OMS nu dispune deocamdată de date pentru 2016, însă Brennan a explicat că tendința rămâne una îngrijorătoare, cu atacuri împotriva spitalelor din Latakia și Al-Quds, în Siria.