Ofițerul Ionel Boeru a povestit detalii incredibile despre momentul execuției lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu, la data de 25 decembrie 1985.
Bărbatul a povestit că avea 31 de ani când a fost înștiințat că fusese desemnat să îndeplinească o „misiune”.
Ce avea Nicolae Ceauşescu în buzunar în ziua în care a fost executat
„Căpitane, poți să faci asta?”, l-a întrebat ministrul. „Da”, i-a răspuns Boeru. „Ce puteam să spun?”, a povestit parașutistul pentru The Guardian.
Deși soții Ceaușescu s-au aflat în fața unui pluton de execuție format din mai mulți militari, Ionel Boeru știe că gloanțele lui i-au ucis pe dictatori, pentru că, atunci când a tras, unul dintre cei trei militari din pluton nu s-a putut mișca preț de câteva secunde, iar al doilea nu și-a pus arma la foc automat și a tras doar câteva gloanțe la rând.
„Sunt încă nervos atunci când vorbesc despre asta. Am curmat două vieţi. Este mare lucru. În război este ok, dar când omori oameni neînarmaţi este mai dificil. Nu-i doresc nimănui aşa ceva” – a declarat Ionel Boeru.
Soții Ceaușescu fuseseră condamnați la moarte, iar procedura cerea ca tiranii să fie executați separat. Potrivit ofițerului, ultima dorință a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu a fost să moară împreună, iar această din urmă solicitare le-a fost îndeplinită, relatează Gândul.ro.
La 32 de ani de la Revoluţie, mulţi români încă îşi aduc aminte cu nostalgie de vremea comunismului. An de an, nostalgicii merg să aprindă o lumânare la mormintele soţilor Ceauşescu. În anii de comunism, Crăciunul, dar mai ales Revelionul erau sărbătorite cu mare fast de Nicolae Ceauşescu şi soţia lui Elena. La masa familiei Ceauşescu se adunau prietenii pentru a servi bucate alese.
„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!
Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceauşescu, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.
„Meniul se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belşug, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne. Cât despre cei doi câini, Corbul şi Sarona, şi aceştia se bucurau de îndemânarea Irinei Sava. Dacă dimineaţa mâncau cremvruşti, la prânz puteau „servi” budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat.
Interesant este că unele dintre ingrediente soseau din te miri ce colţ al ţării, ambalate în colete şi expediate pe adresa preşedintelui…
Mulţi oameni chiar credeau că Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi.
Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate”, a mai poveşte Mihaela Ceauşescu.