Mihail Gorbaciov a efectuat în aprilie 2010 o vizită în România, cu prilejul lansării publicaţiei Puterea, dispărută între timp din peisajul media autohton, iar cel care a organizat evenimentul de prestigiu a fost omul de afaceri Adrian Thiess.
Afaceristul a povestit, la 12 ani distanţă, detalii despre evenimentul la care a luat parte Gorbaciov, alături de Ion Țiriac, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Nicolae Badea, Sebastian Ghiță, Ovidiu Tender, Bobby Păunescu, ambasadori și CEO-uri ai marilor corporații, dar şi despre discuţii de culise pe care le-a avut cu fostul preşedinte rus.
„Mi-a zis, amuzat: „Adrian, m-ai exploatat la maximum, ești un capitalist!”. A dat numeroase interviuri în România, era epuizat. A fost un lider mondial, acum, poate, se vede mai bine cât de uriaș a fost. Angela Merkel îl primea pe covorul roșu în Germania, în America umplea stadioane. A fost ca Rolling Stones, un rockstar! Tristețea lui cea mare este că era privit ca un trădător tocmai de ai lui, de către ruși. Dar, printre discuțiile avute unu la unu, în acele zile, mi-a spus: „Să știi că eu sunt și voi rămâne mereu un comunist, însă acel sistem devenise falimentar! Nu se mai putea continua”. O persoană cu o influență pozitivă asupra lui a fost soția, Raisa.”, a spus Thiess într-un interviu pentru Libertatea.
Întrebat dacă a discutat cu Gorbaciov şi despre România şi situaţia ţării la mai mult de 20 de ani de la Revoluţie, Thiess a dezvăluit ce părere avea fostul preşedinte despre români şi chiar despre fostul dictator Nicolae Ceauşescu.
„Mă interesau schimbările din blocul estic, cum a fost relația cu Ceaușescu, de exemplu. Știi ce mi-a zis: „Nicolae a fost un patriot în esență, problema e că a avut un anturaj prost, iar soția lui, Elena, a fost o relație toxică pentru el”. Lui Gorbaciov nu i-au plăcut anumite întrebări din cadrul interviului din România și, în drum spre aeroport, la plecare, mi s-a destăinuit: „Aveți o țară frumoasă, o democrație în continuă dezvoltare, dar voi nu vă uitați înainte! Ați scăpat de sistemul comunist, dar tot înapoi priviți! Asta e problema voastră, a românilor, vă uitați prea mult spre trecut, în loc să priviți spre viitor”, a mai spus Thiess.