Omul de afaceri Costel Căşuneanu, SUSPECTAT de DARE DE MITĂ în dosarul lui Romeo Stavarache

În dosarul în care sunt cercetaţi pentru luare de mită primarul Bacăului, Romeo Stavarache şi oamenii de afaceri Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, aceştia fiind reţinuţi joi de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), apar de asemenea în calitate de suspecţi Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) şi omul de afaceri Costel Căşuneanu, informează Agerpres.
Romania TV
26 iun. 2014, 14:49
Omul de afaceri Costel Căşuneanu, SUSPECTAT de DARE DE MITĂ în dosarul lui Romeo Stavarache

Potrivit anchetatorilor, Constantin Apostol este cercetat pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la luare de mită. El ar fi primit de la proprietarul unei firme din Bacău, prin intermediul Asociaţiei „Top Sport”, suma totală de 150.000 de lei, „cunoscând că aceşti bani reprezintă mita solicitată de Stavarache Romeo (…) pentru atribuirea unui contract de lucrări publice societăţii comerciale”, pe care o deţine omul de afaceri băcăuan, se menţionează într-un document de la dosar.

De asemenea, în perioada martie-aprilie 2009, împreună cu Stavarache Romeo, Constantin Apostol i-ar fi solicitat lui Costel Căşuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare pentru Asociaţia „Top Sport” pentru ca Primăria Bacău să elibereze un certificat de urbanism, bani care, potrivit aceleiaşi surse, au fost primiţi în data de 24 aprilie 2009.

La rândul său, Costel Căşuneanu este cercetat în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, fiind acuzat de procurori că în luna aprilie 2009 a virat suma de 100.000 de lei în contul Asociaţiei „Top Sport” din Bacău, „în temeiul solicitării lui Stavarache Romeo şi Constantin Apostol pentru a i se elibera firmei sale de către primăria Bacău un eliberat un certificat de urbanism”.

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost reţinut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită, după ce a cerut bani de la oameni de afaceri, pentru a le acorda contracte din bani publici. În acelaşi dosar, au mai fost reţinuţi Liviu Goian şi Liviu Vasile Cenuşă, acuzaţi de complicitate la luare de mită. Cei trei vor fi prezentaţi joi la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008-2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, a pretins şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei şi, respectiv, 30.000 lei.

În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24 aprilie 2009.

Liviu Cenuşă şi Liviu Goian, reţinuţi de DNA alături de primarul municipiului Bacău, sunt oameni de afaceri care deţin şi societăţi media. Suceveanul Liviu Cenuşă, rudă cu primarul Stavarache, este proprietarul cotidianului Ziarul de Bacău, iar Liviu Goian este acţionarul principal al unei firme de construcţii, al postului de televiziune TV1 Bacău, precum şi preşedinte al echipei de fotbal S.C. Bacău. Cei doi sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită.

Liviu Goian a mai fost anchetat în urmă cu mai mulţi ani după ce doi angajaţi ai firmei sale au fost striviţi de un mal de pământ în timp ce lucrau la un canal pe un şantier de construcţii din apropierea Bacăului. Goian nu a fost găsit vinovat în respectivul caz.

Romeo Stavarache, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă se aflau joi, la ora 17.00, la Curtea de Apel Bacău, unde o instanţă urmează a se pronunţa cu privire la cererea de arestare preventivă pentru 29 de zile formulată de procurorii DNA.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!