Juriul a stabilit pe 31 august 2016 că Dumitru Martin a mituit un ofiţer din cadrul Travis Air Force Base din Fairfield pentru a-şi asigura câştigarea unor licitaţii pentru a furniza containere şi alte produse şi servicii către baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu.
Martin, împreună cu alţi trei angajaţi de-ai săi, a fost prins anul trecut în urma unei acţiuni ai FBI, cu ajutorul a doi agenţi sub acoperire.
Totul începe în 2014, când ataşatul legal al FBI în Bucureşti a anunţat Divizia FBI din Sacremento că există informaţii potrivit cărora membrii familiei Martin caută să dea mită unui oficial militar al armatei SUA în schimbul unui contract al Guvernului american cu compania familiei Martin, Polaris M Holding. Contractele ar fi urmat să fie executate în baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
„Am început investigaţia asupra familiei Martin şi a apropiaţilor în iulie 2014, fiind asistat de LEGAT Bucureşti (n.r. – ataşat legal al FBI în Bucureşti), Biroul FBI din San Francisco, unitatea militară a Forţelor Aeriene de la Travis şi Biroul de Investigaţii Speciale a Forţelor Aeriene.
În timpul anchetei am fost informat că Justiţia din România investighează de asemenea compania Polaris pentru fapte de corupţie şi mituirea de oficiali ai Primăriei şi ai altor oficiali români”, se arată în plângerea penală a agentului FBI. FBI Sacremento a folosit trei agenţi sub acoperire în timpul investigaţiei. De asemenea, investigatorii au beneficiat şi pe sprijinul a doi denunţători, ofiţeri militari, care, în schimbul obţinerii unor pedepse mai blânde, au ales să colaboreze cu autorităţileContractele erau de zeci de milioane de dolari, iar mita ajungea la 10%. Mai mult decât atât, Martin şi angajaţii Polaris îi învăţau pe americani cum să mascheze banii, dându-le mai multe variante de „albire” a banilor.
Potrivit anchetatorilor, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii Polaris au solicitat ca viitorul contract să fie modificat pentru a avea două com-ponente distincte, una de livrare de produse şi una de prestări servicii, prima tranşă din comisionul comandantului urmând să fie de 100.000 dolari. Dumitru Martin hotărâse anterior ca mita să fie 10% din contract, preconizându-se să ajungă la 1 milion dolari.
Procurorii americani au susţinut că reprezentanţii Polaris au sugerat Comandantului ca restul mitei să fie plătite printr-un contract de consultanţă pe parcursul a cinci ani.
Din 26 mai 2015, Comandantul a comunicat prin adresa de email creată detalii despre contracte şi ceilalţi ofertanţi astfel încât Polaris să poată câştiga licitaţia. Semnătura lui Dumitru Martin apare pe oferta finală.
În iulie 2015, FBI crease un cont bancar special pentru această tranzacţie. Pe 19 septembrie, în contul FBI a intrat suma de 100.000 dolari de la Polaris. Banii au fost retraşi şi păstraţi ca probă în dosar.
Pe 1 decembrie 2015, Dumitru Martin a fost arestat pe aeroportul din San Francisco, în timp ce se întorcea de la New York. Acolo, se întâlnise cu agenţii FBI sub acoperire pentru a discuta detaliile altor viitoare contracte.