În 26 februarie, Tribunalul Bucureşti a prelungit cu 30 de zile, din 1 până în 30 martie, măsura arestării preventive a lui Iordache, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Decizia Tribunalului a fost contestată de omul de afaceri la Curtea de Apel Bucureşti, care a respins joi recursul, hotărârea fiind definitivă.
Procurorii DNA au extins ancheta în cazul lui Nelu Iordache, în urma unei plângeri făcute de Banca Comercială Română privind o înşelăciune de aproximativ 15 milioane de euro în legătură cu lucrările la tronsonul de autostradă Nădlac – Arad.
Nelu Iordache a fost dus miercuri la DNA pentru a-i fi adusă la cunoştinţă noua învinuire, de înşelăciune asimilată faptelor de corupţie, şi pentru a da o declaraţie în acest sens.
Avocatul lui Nelu Iordache, Cătălin Dancu, a declarat joi, că există o plângere a BCR depusă la DNA, dar, în opinia sa, este prematură, pentru că în acest caz nu se poate pune problema unei înşelăciuni, potrivit Mediafax.
Dancu a arătat că BCR îl acuză pe Nelu Iordache că nu a acoperit linia de credit deschisă de Romstrade pentru lucrările la autostrada Nădlac – Arad. Potrivit avocatului, CNADNR trebuia să plătească firmei Romstrade facturile pentru lucrările la tronsonul de autostradă, lucru care nu s-a mai întâmplat din noiembrie 2012, după ce instituţia a reziliat contractul.
Avocatul a precizat că banii plătiţi de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale firmei Romstrade erau daţi ulterior BCR în cadrul liniei de creditare a lucrărilor, însă în condiţiile în care societatea nu a mai primit bani de la CNADNR, nu a mai putut plătit în continuare.
În aceste condiţii, plângerea este prematură şi nu conturează elementele unei înşelăciuni, a mai spus Dancu.
Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, este în arest preventiv din 2 decembrie 2012, fiind cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocaţi pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad.
Procurorii anticorupţie îl acuză pe Iordache că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.