Potrivit sursei citate, pe numele celor doi a fost începută acţiunea penală, ei fiind puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
”În intervalul 2009-2014 inculpatul Poienaru Ştefan prin intermediul mai multor firme, pe care le deţine în mod direct sau prin interpuşi, a fraudat sau a încercat să fraudeze atât bugetul de stat cât şi bugetul general al Comunităţilor Europene. Activitatea infracţională a inculpatului s-a concretizat atât prin întocmirea unor declaraţii neconforme realităţii, referitoare la suprafeţele de teren declarate în faţa autorităţilor locale, cât şi în faţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în mod direct sau prin interpuşi ai acestuia, cât şi prin documente falsificate de către autorităţi ale administraţiei publice locale, determinate de inculpat să elibereze aceste acte”, se arată în comunicatul citat.
Procurorii susţin că în perioada 2009-2011, în contextul unui proiect privind modernizarea unei exploataţii agricole, prin intermediul fiicei sale, Maria Ecaterina Văleanu-Traicu, omul de afaceri a obţinut fonduri în valoare de 3,8 milioane lei.
”În acest caz, cercetările au scos la iveală, printre altele, faptul că echipamentul finanţat în cadrul proiectului a fost livrat firmei beneficiare, cu mai mult de un an înainte de a fi achiziţionat oficial în anul 2009 şi că societatea respectivă a manipulat procedura de licitaţie în mod deliberat şi intenţionat şi a creat condiţii artificiale pentru a obţine în mod ilegal şi fraudulos finanţare de la bugetul UE şi de la bugetele naţionale pentru echipamentele deja închiriate”, se mai arată în documentul citat.
Poienaru este acuzat de mai multe infracţiuni, între care complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, participaţie improprie şi complicitate la înşelăciune.
Maria Ecaterina Văleanu-Traicu este anchetată pentru folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, şi pentru infracţiunea de înşelăciune.
În acest caz, procurorii DNA au efectuat marţi percheziţii domiciliare în şapte locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.
DNA precizează că percheziţiile au loc în cadrul unei anchete în care se efectuează cercetări legate de săvârşirea unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals, comise în perioada 2007 – 2013.
Ştefan Poienaru este patronul SC Agrofam Holding SA şi a solicitat de la APIA sprijin financiar pentru modernizarea unei exploataţii agricole cu o suprafaţă de 5.000 de hectare, însă documentaţia depusă conţinea acte false.