Specialiştii, care au analizat în total 16 evenimente meteorologice extreme – ploi torenţiale, inundaţii, secetă, caniculă şi furtuni – , atrag atenţia că nu toate manifestările de acest gen din lume sunt legate de activitatea omului, relatează AFP, citată de Agerpres.
‘Japonia, Coreea şi China au avut o vară extrem de caldă în 2013. Studiile asupra acestor evenimente arată că schimbările climatice produse de om au crescut probabilitatea înregistrării acestor valuri de căldură’, afirmă cercetătorii.
Citeşte şi Emisfera Nordică, în secolul FENOMENELOR EXTREME. Ce efecte au asupra oamenilor şi ecosistemelor
Şi alte elemente demonstrează că schimbările climatice induse de activitatea umană cresc riscul unor ploi diluviene, cum s-a întâmplat în India în iunie 2013, adaugă NOOA. Arderea cărbunelui sau a hidrocarburilor, menţionată ca una din explicaţiile încălzirii climatice, a jucat şi ea ‘un rol substanţial în vara secetoasă şi caldă prin care a trecut Europa occidentală în 2013’, mai spun climatologii.
Faptul că mai multe grupuri de oameni de ştiinţă, cu ajutorul unor metode diferite, ajung la aceleaşi concluzii demonstrează mai clar influenţa activităţii umane asupra evenimentelor climatice extreme. La cercetări au participat 92 de experţi din 14 ţări.
Citeşte şi Efectele încălzirii globale: Valuri de căldură frecvente, secete, dar şi ploi violente
Încălzirea planetei din cauza activităţii umane nu explică toate fenomenele climatice extreme. Astfel, în cazul secetei din California, care durează de trei ani şi este studiată de trei echipe de climatologi americani, s-a ajuns la concluzia că ‘factorii umani nu au nicio influenţă asupra lipsei de precipitaţii’.
Raportul de circa o sută de pagini al NOOA, intitulat ‘Explicarea evenimentelor meteorologice extreme din 2013 din punct de vedere climatic’, este publicat în Buletinul Societăţii Meteorologice Americane (BAMS).