Încă o umilință pentru România, după refuzul din Schengen, „dictat” de Austria.
Oficialii austrieci de la OMV au reclamat costuri istorice de mediu pe care statul român nu le-a decontat. Este vorba despre 231 de milioane de lei.
„(…) spre finalul anului 2022, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat alte două proceduri de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile ICC, cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de Ministerul Mediului în legătură cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în sumă de 231,37 milioane lei.
La 31 decembrie 2022, procedura de arbitraj este în derulare″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.
OMV Petron susține că trebuie să recupereze de la statul român o parte din cheltuielile de dezafectare și de mediu efectuate pentru restaurarea și decontaminarea zonelor aferente unor activități desfășurate înaintea procesului de privatizare din 2004.
Astfel, compania a înregistrat drept creanțe de la statul român costurile estimate cu dezafectarea, având o valoare prezentă netă de peste 1,57 miliarde lei la finalul anului trecut, precum și costurile estimate cu obligațiile de mediu, având o valoare prezentă netă de 40,83 milioane lei, întrucât acestea existau înaintea procesului de privatizare a OMV Petrom S.A.
„În data de 7 martie 2017, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat o procedură de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile Camerei Internaționale de Comerț (“ICC”), cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de către Ministerul Mediului pentru costuri suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului, în sumă de 287,66 milioane lei.
În data de 9 iulie 2020, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finală privind arbitrajul și a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze către OMV Petrom S.A. suma de 287,62 milioane RON și dobânzile aferente. Suma de 287,62 milioane RON reprezentând principalul și suma de 82,34 milioane RON reprezentând dobânzi de întârziere au fost încasate în cursul anului 2021, respectiv 2022.
În data de 2 octombrie 2020, OMV AG, ca parte din contractul de privatizare, a inițiat o procedură de arbitraj împotriva Ministerului Mediului din România, în conformitate cu regulile ICC cu privire la anumite notificări de pretenții neplătite de Ministerul Mediului în legătură cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului în sumă de 155,73 milioane RON.
În data de 30 august 2022, Tribunalul Arbitral a emis Decizia Finală privind arbitrajul și a solicitat Ministerului Mediului să ramburseze către OMV Petrom S.A. suma de 155,52 milioane RON și dobânzile aferente. În octombrie 2022, Ministerul Mediului a atacat decizia la Curtea de Apel din Paris, procedură care este în derulare la 31 decembrie 2022″, se menționează în document.