„Dreptul la educaţie are numeroase restricţii în regiune, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru limba ”moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 euro. Iar în cazul Liceului ”Evrica” din Râbniţa, instituţia este obligată să plătească peste 30.000 euro anual pentru închirierea spaţiului”, se arată în comunicatul Promo-Lex pe tema Raportului privind Drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova / Ianuarie –Iunie 2017.
„Potrivit legislaţiei locale, forma scrisă a limbii române se realizează în exclusivitate în baza alfabetul chirilic, în timp ce utilizarea alfabetului latin este interzisă şi poate atrage după sine răspundere contravenţională. (…)”, se arată în raport.
Documentul menţionează mai multe probleme pe care le au copiii şi profesorii din şcolile româneşti: „dublarea sumei pentru serviciile comunale a profesorilor pentru faptul că activează în aceste instituţii; ridicarea nemotivată a plăţilor pentru chiria spaţiilor instituţiilor de învăţământ; interzicerea intonării imnului şi arborării drapelului de stat pe clădirile şcolilor”.
Sursa citată semnalează un caz de la Liceul „Evrica” din Râbniţa – unicul cu predare în limba română în acest orăşel industrial din Transnistria – instituţia fiind obligată să plătească în 2017 o chirie cu 8,2% mai mare decât în anul precedent, ceea ce înseamnă o creştere de la echivalentul a 33 000 de dolari la 36 500.
„De fapt, conducerea liceului a denunţat în repetate rânduri preţul exagerat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor şi presiunile asupra profesorilor şi a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol”, se arată în raport.
În regiunea transnistreană activează opt şcoli cu predare în grafie latină: liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina/ Bender; liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol; liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol; liceul „Evrica” din Râbniţa; liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari; gimnaziile din localităţile Corjova şi Roghi, precum şi gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/ Bender.
În 33 de instituţii de învăţământ din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învaţă din manuale editate conform curriculumului elaborat în Federaţia Rusă traduse în „limba moldovenească”, adică în limba română cu caractere chirilice, scria recent publicaţia Ziarul de Gardă din Chişinău.
Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex aminteşte că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanţilor peste 200.000 euro.
Pe de altă parte, ONG-ul menţionat semnalează că, în urma hotărârii Curţii Constituţionale de la Chişinău care a declarat ilegale trupele şi bazele militare din stânga Nistrului — teritoriu al Republicii Moldova dar controlat de către alte state—, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obţinere a cetăţeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldaţii ruşi.