ONG: Majoritatea ţărilor europene nu ar fi capabile să gestioneze un accident nuclear major

Majoritatea ţărilor europene nu ar fi capabile să gestioneze un accident major în domeniul nuclear, se arată într-o scrisoare trimisă președintelui Traian Băsescu și Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) de un grup de organizaţii neguvernamentale din Europa Centrală şi de Est.
Cristina Dinu
12 dec. 2011, 07:25
ONG: Majoritatea ţărilor europene nu ar fi capabile să gestioneze un accident nuclear major

Reprezentanții ONG-urilor solicită șefilor de stat din Uniunea Europeană și instituțiilor de reglementare în domeniul nuclear metode mult mai adecvate de evaluare a siguranţei şi sancţiuni clare pentru ne-aplicarea acestora. Apelul a fost transmis autorităților ce au luat parte la Consiliul European de vineri, 9 decembrie, unde Comisia Europeană a prezentat raportul preliminar privind  testele de stres ale centralelor nucleare din Europa.

Potrivit documentului, introducerea testelor de stres, generată de dezastrul nuclear de la Fukushima, din martie 2011, s-a transformat într-un exerciţiu obişnuit de verificare a stării de fapt.

”Majoritatea ţărilor nu ar fi capabile să gestioneze un accident major, dacă acesta ar avea loc într-una dintre centralele lor nucleare. Gradul de pregătire a populaţiei pentru situaţii de urgenţă este scăzut, iar măsurile necesare în astfel de cazuri nu se regăsesc în rapoartele intermediare. Considerăm că acesta ar trebui să fie un subiect foarte important în cadrul Consiliului European, iar fiecare Stat ar trebui să dezvolte planuri clare pentru situaţii de urgenţă, care să fie nu doar prezentate publicului, ci şi puse în aplicare în cadrul unor exerciţii de simulare”, se precizează în scrisoare.

Testele de stres nu pot fi considerate garanţia siguranţei unei centrale nucleare, susțin autorii documentului, arătând că ele nu iau în calcul aspecte importante, precum îmbătrânirea centralei sau prăbuşirea unui avion.

”Nu percepem testele de stres ca un exercițiu care să demonstreze că centralele nucleare din UE sunt sigure, ci ca pe un instrument de evaluare care să indice care sunt acele centrale care trebuie închise, şi care sunt cele a căror funcţionare poate fi îmbunătăţită. Niciunul dintre aceste teste nu va schimba faptul că energia nucleară nu este sigură şi sustenabilă”, se mai arată în scrisoare.

ONG-urile solicită transparență totală, cerând ca toate Statele Membre să facă publice reglementările în domeniul siguranţei nucleare, în primul rand în contextul testelor de stres, precum şi în general, prentru a preveni catastrofe ca cea din Japonia.

Printre măsurile solicitate se numără:

  • seminarii pentru publicul interesat de siguranţa nucleară;
  • atitudine echilibrată din partea instituţiilor de reglementare în domeniul nuclear care, în majoritatea statelor membre, se poziţionează ca promotori sau apărători ai energiei nucleare;
  • aplicarea celor mai înalte valori ale marjelor de siguranță care sunt diferite pe teritoriul UE (de exemplu frecvenţa producerii unui cutremul major – pentru care Germania foloseşte o scară de 100 000 de ani, iar România una de 1 000 de ani.);
  • impunerea unor măsuri precum „eliminarea regimului de stabilire a siguranţei ce ia în calcul scenarii inimaginabile”, „evaluări probabilistice” şi  „un grad ridicat de transparenţă în comunicarea cu publicul interesat”.

Documentul a fost trimis în numele unui grup de organizaţii neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în Europa Centrală şi de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, România, Ungaria şi Slovacia), printre care şi asociaţia românească Terra Mileniul III, care urmăresc îndeaproape evoluţia sectorului nuclear atât în ţările lor, cât şi la nivel european, în special în domeniul politicilor publice adoptate.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna mai? Întârzierea care va afecta mulţi pensionari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte