Organizaţiile semnatare susţin că ”limba maghiară dobândeşte statut de limbă oficială pe o arie ce depăşeşte cu mult judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”, ceea ce va duce la ”formarea unei enclave etnice în inima României”. De asemenea, organizaţiile semnatare anunţă că vor organiza un marş de protest, duminică, în Capitală.
Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi ai Asociaţiei ”Calea Neamului” cer preşedintelui să nu promulge Legea privind Codul Administrativ al României, în forma adoptată de Parlament, act normativ prin care ”limba maghiară dobândeşte statut de limbă oficială pe o arie ce depăşeşte cu mult judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”.
”Textul de lege menţionat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităţilor naţionale, nu doar autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate, enumerate limitativ de Legea fundamentală, ci şi instituţiilor publice aflate în subordine, organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturilor, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituţie. În acest fel, se nesocoteşte obligaţia constituţională a existenţei unei ponderi semnificative ca premisă a folosirii limbii materne a persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale în relaţia cu autorităţile publice, pragul de 20% devenind opţional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituţiilor sau autorităţilor cu conducere unipersonală”, se arată în scrisoarea deschisă, potrivit News.ro.
De asemenea, semnatarii documentului susţin că, în forma adoptată, ”Codul permite introducerea formularelor bilingve în administraţie şi, mai rău, statuează faptul că redactarea acestora se realizează de către Departamentul pentru Relaţii Interetnice din subordinea Guvernului României, respectiv de Institutul pentru Studierea problemelor Minorităţilor Naţionale”.
”Prin prevederile sale, noul Cod Administrativ determină deteriorarea statutului de limbă oficială al limbii române. Este introdus caracterul obligatoriu al limbii maghiare în instituţiile prefectului şi serviciile publice deconcentrate ale ministerelor”, susţin semnatarii scrisorii deschise.
Aceştia afirmă că, prin eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală, Codul Administrativ al României ”nu face altceva decât sa reducă aproape de disoluţie autoritatea statului român în unele zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi va favoriza obţinerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic şi formarea unei enclave etnice, în inima României”.
”Astfel românii din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, în care sunt numeric minoritari, nu vor mai avea nicio şansă de supravieţuire. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt argumentele pentru care vă solicităm să nu promulgaţi Legea privind Codul Administrativ al României, lege pe care o considerăm neconformă cu o serie de prevederi din Constituţia României, iar promulgarea ei în forma adoptată de Parlament va avea consecinţe grave pentru România, în anul când aniversăm Centenarul Marii Uniri”, se mai arată în scrisoare.
Semnatarii anunţă că organizează, duminică, la Bucureşti, începând cu ora 17.00 un marş de protest împotriva adoptării Legii privind Codul Administrativ al României. Marsul va avea loc pe traseul Bulevardul Unirii – Piaţa Unirii – Bulevardul I.C.Brătianu – Biserica Sfântul Gheorghe Nou – Piaţa Universităţii – Esplanada Statuilor – Bulevardul Regina Elisabeta – Piaţa Operei – Palatul Cotroceni. Traseul este avizat de Primăria Municipiului Bucureşti.
La ora 19.00, cele două organizaţii au solicitat preşedintelui Klau Iohannis o audienţă, dar au precizat că nu au primit răspuns deocamdată.
Organizatorii au precizat că mai multe asociaţii şi organizaţii civice şi-au anunţat participarea.