Mai multe organizaţii neguvernamentale solicită Parlamentului şi Guvernului schimbarea legii de funcţionare a televiziunii publice. „Este primul pas pentru depolitizarea și reformarea serviciilor publice de radio și televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică”, se arată în comunicatul de presă.
Solicitările societăţii civile vin în contextul în care astăzi Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului discută, marţi, situaţia financiară a Societăţii Române de Televiziune, iar la şedină va participa şi premierul Dacian Cioloş.
„Cerem autorităților să intervină urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic în care se află, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa și aflat la același nivel de 12 ani. Oricât de nepopulară ar fi, măsura ar contribui semnificativ la creșterea veniturilor SRTV, fără a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. De asemenea, considerăm că se impun măsuri legislative care să regleze actuala situație în care un număr exagerat de mare de gospodării beneficiază de scutiri de la achitarea taxei TVR.
Citeşte şi: Apel disperat al şefei TVR către Parlament: Nu vom mai putea asigura salariile în luna martie şi aprilie
Într-o piață media dominată de posturi de propagandă controlate de politicieni sau de afaceriști penali, în care jurnalismul independent se refugiază în inițiative online, există mai mult ca oricând șansa și necesitatea restaurării misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit în acest sens este cel al televiziunii și radioului public. Doamnelor și domnilor parlamentari, dați dovadă de responsabilitate și nu ratați (și) această ultimă șansă de salvare a televiziunii publice”, se mai arată în comunicat.
De aproape 12 ani, societatea civilă cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea și radioul public să-și poată îndeplini misiunea publică, iar cetățenii să beneficieze de informații corecte și programe de calitate. Întreg mediul politic, cu excepția unor inițiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind să piardă controlul asupra celor două instituții. Reflexul controlului este atât de puternic încât nici scăderea mizei SRTV cauzată de actualul dezastru financiar al instituției și de audiențele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului față de SRTV, mai spun organizaţiile.
Citeşte şi: Sindicatele din TVR cer demiterea de urgenţă a directorului general interimar al SRTV
Cine semnează comunicatul de presă:
ActiveWatch
Convenția Organizațiilor de Media
Centrul pentru Jurnalism Independent
FRJ MediaSind
Centrul de Resurse Juridice
Expert Forum
Miliția Spirituală
Funky Citizens
Centrul Român de Politici Europene