Rezoluţia prevede un armistiţiu general şi iniţierea negocierilor între grupurile opoziţiei moderate şi Administraţia Bashar al-Assad, fără a exista vreo sugestie referitoare la viitorul preşedintelui sirian, susţinut de Rusia şi Iran, dar contestat de Occident.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat că viitoarele luni vor fi decisive pentru a se vedea dacă procesul de pace oferă rezultate. „Într-o lună sau două vor începe să fie luate decizii referitoare la descentralizarea puterii şi la crearea unei structuri executive acceptată de opoziţie şi de actualul regim”, a precizat Kerry, potrivit The Washington Post.
Rezoluţia nu face niciun fel de referire la viitorul preşedintelui Bashar al-Assad. Statele Unite, aliaţii europeni, Arabia Saudită şi alte naţiuni arabe cer înlăturarea de la putere a liderului sirian, dar Kerry a explicat că „există în continuare disensiuni” pe această temă. Rusia şi Iranul continuă să ofere susţinere Administraţiei de la Damasc.
„Un lucru este clar: Bashar al-Assad a pierdut abilitatea de a unifica ţara”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.