Această rezoluţie defineşte ”o doctrină de referinţă”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, a cărui ţară prezidează în martie Consiliul de Securitate. ”este un început, cel al implementării”, a adăugat el.
Problema finanţării terorismului a fost deja abordată în texte ONU, însă în mod disparat. Obiectivul acestui nou text vizează să reunească parametrii şi să intensifice cooperarea internaţională, potrivit unor surse diplomatice franceze, informează Agerpres.
Plasată sub Capitolul 7 al Chartei ONU, ceea ce-i conferă o ”forţă juridică constrângătoare”, rezoluţia îndeamnă statele membre să aibă ”legi naţionale şi reglementări care prevăd infracţiuni penale (…) şi sancţiuni” adecvate împotriva oricui ar avea intenţia să utilizeze ”în mod direct sau indirect” fonduri în vederea unor atentate. Textul cere de asemenea statelor membre ”să identifice sectoarele economice cele mai vulnerabile finanţării terorismului” şi să se doteze cu unităţi de informaţii specializate în urmărirea circuitelor financiare în profitul unor organizaţii teroriste.
El îndeamnă, de asemenea, la acţiune împotriva anonimatului tranzacţiilor şi la dezvoltarea unor mijloace de control al plăţilor pe telefon, cartelor preplătite, utilizării de bani lichizi, a strângerii de bani sau a cripto-monedelor. Participarea sectorului privat la această luptă ”este mai mult ca niciodată indispensabilă”, a subliniat Jean-Yves Le Drian, potrivit Agerpres.
”Fluxurile financiare continuă să ajungă la organizaţii teroriste, atât prin mijloace legale, cât şi ilegale”, a dezvăluit Vladimir Voronkov, Înaltul reprezentant ONU însărcinat cu lupta împotriva terorismului, în cadrul dezbaterii la Consiliul de Securitate, care a urmat adoptării rezoluţiei. Este absolut necesară o ”concentrare asupra împărtăşirii informaţiilor”, a subliniat el. ”Este necesar să distrugem răul de la rădăcină”, a apreciat şeful diplomaţiei franceze, relevând că grupări teroriste ca Al-Qaida sau Statul Islamic (SI) ”nu dispar”, ci ”de adaptează”. Este necesar ”să le secăm sursele de finanţare”, a reclamat Jean-Yves Le Drian.
Citeşte şi Orfani sirieni, izolaţi de jihadişti, repatriaţi din Siria în Franţa
Într-o recentă sesiune la ONU, Rémy Heitz, procurorul însărcinat cu dosare teroriste în Franţa, a subliniat că ”informaţia financiară permite reperarea urmelor, indicii pe care teroriştii le vor lăsa în timpul pregătirii faptelor lor criminale”.
Acest lucru ajută la ”identificarea numitor indivizi şi la dezvăluirea pregătirii logistice a unei treceri la fapte teroriste”, a explicat magistratul, încercând să sensibilizeze statele membre ONU asupra acestei probleme.
În opinia sa, ”poate fi vorba despre contractarea unui împrumut de consum sau cumpărarea unor bilete de avion către o ţară frontalieră cu o zonă a jihadului”, potrivit Agerpres.
În decurs de patru ani, justişia franceză a ”identificat aproape 400 de colectori de fonduri înfiinţate în ţări situate în apropierea zonei irakiano-siriene”, a adăugat acest specialist în lupta împotriva terorismului.
”Aceşti intermediari financiari care lucrează pentru Daech sau Al-Qaida primeau mandate de bani de tip Western Union în sumă de la câteva zeci de euro la câteva mii de euro, mandate trimise dintr-o anumită ţară din lume pentru a fi transferate apoi unor combatanţi jihadişti”.