Această rezoluție a Consiliului de Securitate, prezentată de SUA, a fost adoptat în unanimitate, inclusiv de China, singurul aliat al Phenianului.
Rezoluția a fost imediat salutată de președintele american Barack Obama, care vede în ea „un răspuns ferm, unit și apropriat” la un test nuclear — al patrulea din 2006 — și o lansare de rachetă efectuate în 6 ianuarie și respectiv 7 februarie de Coreea de Nord, prin încălcarea mai multor rezoluții ale ONU.
„Comunitatea internațională, care a vorbit într-un singur glas, i-a trimis un mesaj simplu Phenianului: Coreea de Nord trebuie să abandoneze programele sale periculoase și să aleagă o cale mai bună pentru poporul său”, se spune în comunicatul semnat de Obama.
La rândul său, ambasadoarea SUA la ONU a afirmat în fața Consiliului de Securitate că, în timp ce populația nord-coreeană suferă de foame, Phenianul desfășoară o cursă a înarmării. Această cursă reprezintă „un pericol major și tot mai mare la adresa păcii și securității”, „fiind în măsură să lovească majoritatea țărilor din Consiliu”, a insistat Samantha Power, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Seulul ameninţă Phenianul cu o PEDEAPSĂ SEVERĂ dacă nu încetează provocările
Aceste sancțiuni „sunt printre cele mai aspre adoptate vreodată împotriva acestei țări”, a subliniat ambasadorul britanic Matthew Rycroft, în timp ce omologul său francez, Francois Delattre, a salutat „sancțiuni fără precedent, însă țintite”.
Este pentru prima dată când țările membre ale ONU vor inspecta toate mărfurile de proveniență și cu destinația Coreea de Nord. Ele vor trebui, de asemenea, să le interzică navelor suspectate că transportă încărcături ilegale spre Coreea de Nord să facă escală în porturile lor. Nu în ultimul rând, rezoluția impune noi restricții exporturilor nord-coreene, pentru a limita capacitatea regimului de a-și finanța programele militare.