În raportul lor, cei trei anchetatori mandataţi de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului – dar care nu au primit undă verde de la Israel să se ducă pe teren – au examinat violenţele care au însângerat manifestaţii săptămânale, de la sfârşitul lui martie 2018 şi până în decembrie, în teritoriul palestinian.
Potrivit Comisiei ONU de anchetă, aceste manifestaţii au fost în esenţă de ”natură civilă” şi există ”motive rezonabile să se creadă că lunetişti de elită israelieni au tras asupra unor jurnalişti, personal în domeniul sănătăţii, copii şi persoane cu dizabilităţi, ştiind că acestea erau în mod clar recognoscibile ca atare”.
Şeful diplomaţiei israeliene, Israel Katz, a denunţat un raport ”ostil, mincinos şi părtinitor” împotriva ţării sale şi a invocat din nou dreptul Israelului de a se apăra de acţiuni ”teroriste” ale mişcării palestiniene Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza.
Însă, preşedintele Comisiei ONU Santiago Canton subliniază că ”militarii israelieni au comis încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi drepturilor omului”.
”Unele dintre aceste încălcări pot constitui crime de război sau crime împotriva umanităţii şi trebuie să facă imediat obiectul unei anchete israeliene”, a mai subliniat el.
În concluziile raportului, Comisia ONU de anchetă le recomandă totodată autortităţilor din Fâşia Gaza să înceteze să mai folosească ”zmee şi baloane dotate cu dispozitive incendiare”, în contextul în care lansarea unor asemenea dispozitive către Israel constituie unul dintre aspectele vastei mobilizări palestiniene.
Potrivit anchetatorilor, 189 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi 6.100 au fost răniţi în aceste manifestaţii organizate vinerea, la bariera de securitate israeliană cu enclava palestiniană, potrivit Reuters.
Comisia a anunţat totodată că dispune de informaţii confidenţiale despre cei pe care-i suspectează că se fac vinovaţi de uciderea acestor palestinieni.
”Forţele de ordine au ucis şi mutilat manifestanţi palestinieni care nu constituiau o ameninţare iminentă de moarte sau de rănire gravă a cuiva atunci când au fost vizaţi, deşi nu participau în mod direct la ostilităţi”, se subliniază în raport.
”TEATRU AL ABSURDULUI”
Autorităţile israeliene au denunţat un ”teatru al absurdului” joi, referindu-se la raportul ONU.
Consiliul ONU al Drepturilor Omului ”a născut un nou raport ostil, mincinos şi părtinitor contra statului Israelului (…). Nimeni nu poate nega Israelului dreptul la autoapărare şi obligaţia de a-şi apăra cetăţenii şi frontierele de atacuri violente”, a apreciat Katz.
El a imputat bilanţul violenţelor mişcării palestiniene Hamas şi a reporşat Comisiei ONU că nu a analizat faptele.
”Singura afirmaţie (…) constă în murdărirea singurei democraţii din Orientul Mijlociu şi în aducerea de atingere dreptului său de a se apăra de acţiuni teroriste ale unei grupări criminale”, Hamasul, a declarat el.
Fâşia Gaza, situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, afectată de războaie, sărăcie şi o blocadă israeliană şi egipteană este, din martie 2018, teatrul unor proteste săptămânale, însoţite în general de violenţe de-a lungul barierei israeliene de securitate.
Cel puţin 251 de palestinieni au fost ucişi în tiruri israeliene de atunci, marea majoritate la barieră, iar alţii în atacuri aeriene israeliene ca represalii faţă de acte ostile din enclavă. Doi militari israelieni au fost ucişi în aceeaşi perioadă.
ATAC AERIAN ÎN URMA TRIMITERII UNUI BALON ”EXPLOZIV”
Aviaţia israeliană a ţintit mai multe instalaţii militare, în Fâşia Gaza, ca ripostă faţă de un ”balon exploziv” lansat din enclava palestiniană şi care a atins o casă pe teritoriul israelian, a anunţat joi armata israeliană.
”Un balon exploziv lansat din Fâşia Gaza a avariat o casă, într-o localitate israeliană, aparent după ce a explodat în aer”, a anunţat armata într-un comunicat.
”Ca răspuns, avioane din cadrul forţelor armate şi elicoptere de atac au atacat un anumit număr de ţinte teroriste într-un cartier militar Hamas în centrul Fâşiei Gaza”, a adăugat ea.
Martori oculari din Fâşia Gaza au declarat că o bază a Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas, a fost vizată la Deir al Balah, la sud de Gaza, miercuri seara. Nicio victimă nu a fost semnalată în Fâşia Gaza.
Palestinieni din Fâşia Gaza lansează sporadic, de mai multe luni, baloane cu dispozitive incendiare şi explozibil către sudul Israelului, în paralel cu manifestaţii şi incidente în apropierea barierei de securitate.
Israelul a purtat trei războaie împotriva Partidului islamist Hamas, după ce acesta a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2008, iar enclava este supusă unor blocade de peste un deceniu.