ONU anunţă că vine foametea: preţurile la alimente vor sări în aer după ce coşul de pâine al lumii a fost distrus

ONU trage un semnal de alarmă: distrugerea barajului de la Kahovka are un impact uriaș asupra securității alimentare.
Filip Stan
14 iun. 2023, 17:37
ONU anunţă că vine foametea: preţurile la alimente vor sări în aer după ce coşul de pâine al lumii a fost distrus

Ucraina şi Organizaţia Naţiunilor Unite – ONU au avertizat în privinţa impactului uriaş asupra securităţii alimentare în urma distrugerii barajului Kahovka.

Responsabilul ONU pentru afaceri umanitare Martin Griffiths a declarat pentru BBC că există îngrijorări semnificative în privinţa distrugerii ecologice din „coşul de pâine al lumii” şi a avertizat că preţurile alimentelor urmează să crească.

Naţiunile Unite au avertizat marţi că ruperea uriaşului baraj de la Kahovka de pe fluviul Nipru (în sudul Ucrainei) va avea un impact considerabil asupra securităţii alimentare mondiale, relatează Reuters.

„Este aproape inevitabil să avem probleme uriaşe ale recoltelor. Aşadar, vom observa aproape inevitabil, dar încă nu perfect calculabil un impact uriaş asupra securităţii alimentare”, a declarat Martin Griffiths, oficial ONU.

Bonus de inflaţie de 3000 de euro. Guvernanţii se protejează bine de creşterea preţului la cartofi şi pâine
Un ministru ucrainean pentru politici agrare a declarat că principalele culturi afectate vor fi cele de soia, porumb, floarea-soarelui şi grâu.

Oficialul ONU a precizat și că aproximativ 700.000 de oameni depindeau de baraj pentru alimentarea cu apă potabilă, iar acum riscă să contracteze diferite boli.

Totodată, Griffiths afirmă că distrugerea unui astfel de obiectiv de infrastructură civilă încalcă regulile dreptului umanitar internațional.

„Oricine a făcut-o a încălcat Convenţiile de la Geneva”, consideră oficialul ONU.

Ucraina are un „plan B” pentru a continua exporturile, dacă acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră eşuează 

Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord, iar înţelegerea cade, a declarat vineri ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, citat de Reuters.

În iulie anul trecut, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Turcia au intermediat între Moscova şi Kiev încheierea Iniţiativei pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia Rusiei în Ucraina, un important exportator mondial de cereale.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat pentru Reuters că Rusia a blocat deja utilizarea principalului port ucrainean de la Marea Neagră, Pivdenni, în pofida existenţei acordului, şi permite ca doar o navă pe zi să plece şi să livreze alimente ucrainene către anumite ţări.

Prețul alimentelor din coșul zilnic continuă să crească. Rata inflaţiei a scăzut în mai la 10,6%, de la 11,2% în aprilie

Indicele preţurilor de consum în luna mai 2023 comparativ cu luna aprilie 2023 este 100,64%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2023 comparativ cu luna mai 2022 este 10,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2021 – mai 2022) este 14,7%, a transmis INS.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna mai 2023 comparativ cu luna aprilie 2023 este 100,49%.

Citește și: Facturile românilor bubuie în plină iarnă, se taie voucherele de energie. Ce noi vouchere primesc românii din septembrie

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73% în luna mai, faţă de mai 2022, şi cu 0,8% faţă de aprilie 2023. La această categorie cel mai mult s-au scumpit zahărul, cu 58,71% faţă de mai 2022, şi cu 1,34% faţă de aprilie 2023, untul, cu 32,46% în mai faţă de mai 2022 şi cu 0,24% faţă de aprilie 2023, şi margarina, cu 31,39% faţă de mai 2022, şi cu 0,62% faţă de aprilie 2023.

Indicele prețurilor de consum în luna mai 2023 față de luna mai 2022:

Zahăr: +58,71%

Unt: +32,46%

Cartofi: +25,54%

Ouă: +29,72%

Brânză: +26,73%

Lapte: +21,21%

Lapte și produse lactate: +24,29%

Legume și conserve de legume: +25,92%

Pește și conserve de pește: +20,96%

Fructe proaspete: +22,58%

Pâine: +15,59% Cafea: +16,18%

Făină +11,10%

Carne, preparate şi conserve din carne: +14,58%

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,15% în mai 2023 faţă de mai 2022 şi cu 0,36% faţă de aprilie 2023. La această categorie cel mai mult s-a scumpit energia termică, cu 23,82% în mai 2023 faţă de mai 2022, în timp ce combustibilii s-au ieftinit cu 9,05%, în mai faţă de mai 2022, şi cu 2,61% faţă de aprilie 2023.

Citește și: Cât mai costă să crești un porc în ”bătătură”. Cât de profitabilă mai este această preocupare, în România lui 2023

Serviciile s-au scumpit în luna mai cu 11,16%, faţă de mai 2022, şi cu 1,08% faţă de aprilie 2023. Aici cel mai mult s-a scumpit transportul aerian, cu 46,25% în mai 2023 faţă de mai 2022, şi cu 1,19% faţă de aprilie 2023.

La rândul său, Rusia spune că va permite trecerea mai multor nave, dacă toate părţile implicate în acordul privind cerealele sunt de acord să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc pentru export printr-o conductă ce traversează teritoriul ucrainean până la Pivdenni.

„Ultimele acţiuni care au loc acolo în cursul zilei de ieri, alaltăieri, astăzi, spun mai mult despre faptul că, de fapt, doar din punct de vedere legal pare că acest coridor funcţionează, dar în realitate nu se întâmplă mare lucru acolo”, a declarat Solski. „Nu aşa funcţionează şi atunci vom fi pregătiţi pentru un plan B, care depinde de noi, depinde de ONU. Nu cred că vom sta cu mâinile în sân dacă va continua aşa în viitorul apropiat”, a adăugat ministrul ucrainean al agriculturii.

 

El propune ca guvernul său să poată oferi garanţii de asigurare pentru ca firmele să continue transportul maritim fără implicarea Rusiei, în cadrul unui nou acord. „Planul B exclude a patra parte (Rusia) din această relaţie”, a spus Mikola Solski.

Guvernul de la Kiev a creat deja un fond special de asigurare de 547 de milioane de dolari pentru companiile ale căror nave ar veni în porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul unui nou acord, a precizat ministrul. „Dacă suntem complet blocaţi, ceea ce aproape s-a întâmplat (deja) de fapt, atunci transportatorii pot merge (prin) acest coridor cu o asigurare garantată de guvernul nostru”, a declarat Solski.

El a mai spus că proprietarii de nave pot avea încredere „suficient de mare” în faptul că armata ucraineană şi apărarea sa aeriană „îşi pot face treaba”.

Pe de altă parte, Ucraina încă mai speră că actuala iniţiativă privind transportul grânelor pe Marea Neagră va funcţiona până la urmă, în ciuda dificultăţilor actuale, pentru că orice nouă opţiune ar avea nevoie de un nou acord sau format, a precizat ministrul. „Din moment ce, din punct de vedere juridic, primul format funcţionează şi avem speranţe pentru el, vom încerca să îl facem să funcţioneze, însă dacă nu avem nimic de pierdut, atunci, evident, vom discuta detaliile planului B”, a declarat Solski.

Un purtător de cuvânt al ONU a declarat joi că Rusia i-a informat pe oficialii care supraveghează Iniţiativa că Moscova va limita înregistrările în portul Pivdenni până când toate părţile vor fi de acord să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Ingredientul care e mai sănătos decât polenul de albine. Întărește imunitatea, îmbunătățește memoria și oferă energie
Capital.ro
Au deschis dosar penal. Decizia prin care l-ar putea bloca complet pe Călin Georgescu
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Două zodii au parte de transformări uimitoare în februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bancomatele vor fi înlocuite! Schimbare pentru cei care retrag bani cash de la ATM
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Provocarea periculoasă de pe TikTok: Consumul excesiv de paracetamol amenință sănătatea copiilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)