„Ne aşteptăm ca toate autorităţile relevante să garanteze că dreptul dlui Assange la un proces corect va fi respectat de autorităţi, inclusiv în cadrul oricăror proceduri de extrădare ce ar putea avea loc”, a declarat purtătoarea de cuvânt Ravina Shamdasani, într-o declaraţie de presă la Geneva.
Julian Assange a fost arestat joi la Londra după ce autorităţile ecuadoriene i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada Ecuadorului de la Londra.
SUA îl acuză pe Julian Assange de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fost analist american de informaţii militare, pentru piratarea unui computer guvernamental cu informaţii clasificate.
Australianul de 47 de ani riscă până la 12 luni de detenţie într-o închisoare britanică după ce un judecător de la Tribunalul Westminster l-a găsit vinovat de încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune, o acuzaţie care în SUA i-ar putea atrage o condamnare la cel mult 5 ani de detenţie, potrivit site-ului Departamentului de Justiţie.
Susţinători ai lui Assange se tem însă că împotriva acestuia vor fi aduse şi alte acuzaţii, ceea ce înseamnă că australianul ar putea petrece zeci de ani în detenţie în SUA.