UPDATE: Julian Assange le-a cerut vineri Suediei și Marii Britanii ‘să aplice’ decizia unei comisii a ONU care a calificat drept ‘arbitrară’ detenția sa și a cerut eliberarea fondatorului Wikileaks, informează AFP.
În timpul unei conferințe video susținute la Londra, Assange a declarat că ‘le revine acum Suediei și Marii Britanii să aplice verdictul’ comisiei, verdict care în opinia sa este ‘o decizie majoră’.
Comisia Naţiunilor Unite care s-a ocupat de caz consideră că fostul jurnalist australian poate cere despăgubiri în justiţie. Decizia este consultativă şi nu are valoare legală.
„Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost reținut în mod arbitrar de Suedia și Marea Britanie după arestarea sa la Londra la 7 decembrie 2010”, a afirmat grupul de lucru al ONU privind detenția arbitrară, într-un comunicat.
Cei cinci experți independenți au cerut „autorităților suedeze și britanice” să pună capăt detenției sale și să-i respecte dreptul de a fi despăgubit.
Assange a declarat anterior că, dacă ONU îi va da dreptate, se aşteaptă ca Londra să anuleze mandatul de arestare emis pe numele său.
Citeşte şi: Julian Assange are probleme grave de sănătate: „Are probleme cu inima şi o infecție cronică la plămâni”
Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, pentru a evita să fie extrădat către Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale, acuzaţii pe care le respinge.
În septembrie 2014, Assange a depus plângere împotriva Suediei şi Marii Britanii la acest organism mandatat de ONU, cu scopul de a obţine o recunoaştere a izolării sale în incinta Ambasadei Ecuadorului, începând din 2012, drept o detenţie ilegală.