Rușii consideră că peninsula Crimeea este parte integrantă a Rusiei și nu constituie subiect pentru o discuție legitimă pentru Consiliul de Securitate, a explicat un diplomat occidental. Potrivit altui diplomat al Consiliului, Moscova și-a înștiințat partenerii cu privire la intenția sa de a boicota reuniunea, acuzând Lituania că ‘abuzează de formatul Arria’ din rațiuni politice.
Reuniunea se va ține în ‘format Arria’, de la numele fostului ambasador al Venezuelei, Diego Arria, care a inventat acest concept în 1992. Este vorba de consultări informale și confidențiale, organizate la inițiativa uneia dintre cele 15 țări membre ale Consiliului, care poate să invite participanți externi. Acest gen de reuniune nu figurează pe ordinea de zi oficială a Consiliului și fiecare țară poate decide dacă participă sau nu, potrivit Agerpres.
Referendumul care s-a soldat cu anexarea Crimeii la Rusia, la 18 martie 2014, nu a fost niciodată recunoscut nici de Kiev, nici de Occident, în opinia cărora organizarea plebiscitului s-a făcut cu încălcarea regulilor internaționale. Această criză, urmată de conflictul din estul Ucrainei, a declanșat o perioadă de adânci tensiuni între Rusia și Occident.
Citeşte şi Moscova sărbătoreşte un an de la anexarea Crimeii. Putin, aşteptat în Piaţa Roşie
Pe lângă Djemilev, fost președinte al Majlisului (Adunării) tătarilor din Crimeea, Lituania l-a invitat și pe Andrei Zubarev, coordonatorul unei misiuni de anchetă privind drepturile omului în Crimeea.
Djemilev a denunțat miercuri ‘absența totală de libertăți democratice’ în peninsula anexată de Rusia. ‘Există multe probleme’ în Crimeea pentru minoritatea tătară (12% din populație), tătarii din Crimeea sunt considerați periculoși de autoritățile de ocupație’, a afirmat Djemilev în timpul unei conferințe de presă, la Bruxelles.
Potrivit lui Djemilev, circa 20.000 de persoane au fugit deja din peninsulă, majoritatea făcând parte din minoritatea turcofonă și musulmană tătară.