ONU: Este timpul să considerăm poluarea atmosferică o ameninţare la adresa drepturilor omului

Poluarea atmosferică, care reprezintă de mult timp o problemă de mediu şi de sănătate, ar trebui considerată şi din perspectiva încălcării drepturilor omului, spune un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe domeniul drepturilor fundamentale şi al mediului, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Romania TV
05 mart. 2019, 16:40
ONU: Este timpul să considerăm poluarea atmosferică o ameninţare la adresa drepturilor omului

Poluarea atmosferică provoacă anual moartea prematură a şapte milioane de persoane din toate regiunile globului, dintre care 600.000 sunt copii, spune David Boyd.

„Dacă punem cifra de şapte milioane în context, numărul anual de decese îl depăşeşte pe cel cauzat de război, crime, tuberculoză, HIV, SIDA şi malarie la un loc”, a declarat expertul ONU într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.

„Este o criză de sănătate globală pentru care trebuie găsită o soluţie. Poluarea atmosferică încalcă dreptul la viaţă, sănătate, drepturile copiilor şi, de asemenea, încalcă dreptul de a trăi într-un mediu sănătos şi sustenabil”, a spus acesta.

Există însă şi soluţii la această problemă, a spus expertul, în cadrul unui raport adresat luni Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva, stabilind o serie de măsuri pe care guvernele le pot implementa pentru a reduce poluarea aerului.

Deşi poluarea atmosferică are consecinţe dezastruoase la scară globală, comunităţile marginalizate fiind printre cele mai afectate, Boyd, profesor de drept, politici publice şi sustenabilitate la Universitatea British Columbia, a susţinut că mai multe aspecte ale acestei probleme au fost ignorate.

Una dintre cauze este că cea mai vizibilă formă de poluare a fost de multe ori rezolvată, lăsând în urmă poluarea mai greu de depistat şi mai uşor de ignorat.

„Am găsit soluţii pentru anumite tipuri de poluare atmosferică în anumite locuri, iar o parte importantă din poluarea cu care ne confruntăm în prezent nu poate fi mirosită sau văzută. Este vorba despre aceste particule microscopice pe care oamenii le inhalează”, a mai spus acesta.

În ultimii 15 ani, medici şi oameni de ştiinţă au realizat studii care au descoperit cât de nocivă poate fi poluarea pentru sănătate, provocând de la boli cardiace şi cancer de plămâni, la afecţiuni neurologice precum Alzheimer.

Fără cărbune

Deoarece ţările se confruntă cu diferite surse de poluare – centrale energetice pe bază de cărbune în unele dintre acestea, transport care poluează sau maşini de gătit care scot fum, în alte state – soluţiile pentru abordarea acestei ameninţări trebuie să varieze de la caz la caz, însă ”ştim care sunt acele soluţii”, a spus Boyd.

O soluţie crucială este renunţarea la centralele electrice pe bază de cărbune, măsură pe care ţările bogate ar trebui să o implementeze până în 2030, a mai spus acesta. State precum Canada sau Marea Britanie au fost de acord să facă această schimbare.

În raportul său, Boyd a subliniat care sunt paşii pe care statele membre sunt obligate să-i implementeze ”pentru a-şi îndeplini obligaţiile din domeniul drepturilor omului prin reducerea poluării atmosferice la niveluri acceptabile”.

Acestea includ monitorizarea calităţii aerului, identificarea principalei surse de poluare a aerului, educarea şi implicarea publicului în ceea ce priveşte poluarea atmosferică, adoptarea de legi, reglementări şi standarde care pot fi aplicate pentru limitarea poluării.

Statele ar trebui, de asemenea, să formuleze planuri naţionale de acţiune referitoare la calitatea aerului.

„Puterea de a aborda problema din perspectiva drepturilor omului poate fi într-adevăr un catalizator al acţiunii”, a mai spus Boyd.

”Perspectiva drepturilor omului poate responsabiliza miliardele de persoane din lumea întreagă care au luptat pentru dreptul lor de a respira un aer mai curat”.

Dacă guvernele iau măsuri în ceea ce priveşte poluarea atmosferică, nu doar că pot salva vieţi fără întârziere, dar pot contribui efectiv la reducerea încălzirii climatice, a mai spus expertul.

Katharina Rall, cercetătoare în cadrul departamentului de mediu şi drepturi ale omului de la Human Rights Watch, a spus că unele guverne s-au confruntat deja cu procese pentru încălcarea drepturilor fundamentale din cauza poluării atmosferice şi au fost astfel nevoite să ia măsuri.

Un accent mai mare pe ameninţările pe care poluarea le pune la adresa drepturilor fundamentale ar putea determina guvernele să implementeze măsuri înainte de apariţia acţiunilor în instanţă, a spus aceasta într-un interviu.

„Ne dorim ca guvernele să acţioneze preventiv, nu să ia măsuri doar atunci când au fost chemate în instanţă sau atunci când oamenii se îmbolnăvesc”, a mai spus cercetătoarea.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România