Comitetul ONU împotriva Torturii, le-a transmis autorităţilor ruse să raporteze într-un an progresul pe care l-au făcut în a trage la răspundere gardienii care l-au agresat pe Yevgeny Makarov cu bastoane şi pe superiorii lor care au ascuns înregistrarea video.
În ciuda „numeroaselor rapoarte credibile” privind tortura, rareori acest lucru a dus la punerea sub acuzare a celor responsabili. În rarele situaţii în care s-a întâmplat, cei responsabili au fost acuzaţi doar de abuz în serviciu, nu de o infracţiune a comunicat Claude Heller, membru al comitetului.
Jens Modvig, preşedintele comitetului, a declarat: „S-ar putea crea impresia că sistemul de închisori din Rusia este ca un stat în stat şi nu este tras la răspundere din exterior. Sistemul de închisori ar trebui monitorizat mai bine pentru a se preveni astfel de episoade”.
Novaya Gazeta a publicat videoclipul de 10 minute luna trecută şi a informat că incidentul a avut loc în iunie 2017 într-o închisoare din oraşul Yaroslavl, situat la nord-est de Moscova.
Ministrul adjunct al Justiţiei, Mikhail Galperin, a declarat în faţa comitetului ONU săptămâna trecută că autorităţile vor pune sub acuzare gardienii. Acest lucru va deveni „un semnal clar că tortura este inacceptabilă”, a precizat el.
Comitetul, compus din 10 experţi independenţi, le-a cerut autorităţilor ruse să îl protejeze pe Makarov şi pe avocata sa, Irina Biryukova, care a fugit din ţară.
În jur de 600.000 de persoane sunt reţinute în aproape 1.000 de închisori şi centre de detenţie în Rusia, iar anual 4.000 de persoane mor din diverse cauze, „una dintre cele mai ridicate rate ale mortalităţii dintre ţările membre ale Consiliului Europei”, a declarat Modvig.