„Provocarea cu care ne confruntăm nu este tehnică (…) Ea este politică”, a comentat secretarul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), germanul Achim Steiner, în acest raport prezentat la Berlin şi citat de Agerpres.
Emisiile mondiale de gaze cu efect de seră vor fi între 8 şi 12 miliarde de tone peste obiective în 2020, chiar dacă ţările studiate aderă la acorduri privind limitarea emisiilor, se arată în raport. Cercetătorii apreciază că, dacă încălzirea climei este menţinută sub 2 grade Celsius, ar putea fi evitate cele mai grave consecinţe ale schimbării climei, dar potrivit acestui raport aceasta ar implica reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 14% până în 2020.
Potrivit acestui raport anual pe 2013, emisiile de gaze cu efect de seră vor atinge aproximativ 59 de miliarde de tone până în 2020, cu un miliard de tone mai mult decât se estima într-un raport din 2012. Creşterea este cauzată în special de noile date privind China.
„Atingerea obiectivului de 2 grade Celsius este, de la an la an, mai puţin realizabilă. Emisiile cresc constant, în timp ce ele ar trebui să scadă puternic”, a explicat Oliver Geden, cercetător la Fundaţia germană de ştiinţă şi politică (SWP).
PNUE apreciază totuşi că tehnic este posibil să se atingă acest obiectiv.
Raportul, publicat înaintea Conferinţei anuale privind clima care are loc săptămâna viitoare la Varşovia, menţionează că sectorul agricol, responsabil de 11% din emisiile de gaze cu efect de seră, aproape că nu este menţionat la contribuţia în cadrul proiectelor de reducere a acestor emisii.
Peste 190 de state se reunesc pentru a continua negocierile laborioase, care urmează să se încheie în 2015, privind acord global ce va intra în vigoare în 2020.