Africa va suferi din plin de pe urma schimbările climatice, explică în mod detaliat studiul, publicat pe marginea Conferinţei ONU pentru schimbări climatice de la Varşovia şi care citează îndeosebi „dispariţia totală” a recifurilor de corali chiar înainte de o încălzire cu 4 grade Celsius, scrie Agerpres.
”Ratarea ţintei de 2 grade Celsius va costa nu numai guvernele miliarde de dolari, ci ameninţă viaţa şi condiţiile de viaţă a sute de milioane de persoane de pe continentul african şi din altă parte”, a declarat, într-un comunicat, vicepreşedintele Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), Achim Steiner. ‘‘Chiar şi cu o încălzire de 2 grade Celsius până în 2050, malnutriţia în Africa va creşte de la 25 % la 90 %’‘, din cauza impactului temperaturilor şi al secetei asupra culturilor, a adăugat el.
Costul adaptării pentru Africa este în prezent între 7 miliarde şi 15 miliarde de dolari pe an. Dacă încălzirea este menţinută la 2 grade Celsius, ‘atunci costul se va ridica la 35 miliarde de dolari pe an până în 2040 şi la 200 miliarde până în 2070”, scrie raportul.
Dar, dacă nu se va lua nicio măsură de adaptare, pagubele ar putea costa până la 7% din Produsul Naţional Brut al Africii până în 2100, în condiţiile unei încălziri între 3,5 grade Celsius şi 4 grade Celsius.
Comunitatea internaţională şi-a stabilit ca obiectiv limitarea încălzirii la 2 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială, dar emisiile de gaze cu efect de seră nu încetează să crească şi temperatura medie mondială este în prezent pe o traiectorie îngrijorătoare, de aproape 3,5-4 grade Celsius, potrivit PNUE.
Ţările industrializate au promis mobilizarea a 100 miliarde de dolari pe an până în 2020 pentru a ajuta ţările din Sud să se adapteze îndeosebi la schimbările climatice. Dar ţările din Sud, pentru că nu văd nimic alocat, sunt preocupate în legătură cu faptul că s-ar putea ca ţările bogate să revină asupra angajamentelor lor.
În raport este detaliat impactul pe care l-ar putea avea pentru Africa schimbările climatice, care vor fi însoţite, potrivit cercetătorilor, de înmulţirea unor evenimente extreme.
Astfel, în Guineea-Bissau, Mozambic şi Gambia, până la 10% din populaţie este ameninţată cu inundaţii anuale până în 2100.
Zonele aride din Africa, ce reprezintă deja aproape jumătate din continent, vor creşte cu 4% şi pânzele freatice ar putea scădea cu 50-70% în nordul, vestul şi sudul Africii, în condiţiile unei încălziri de 4 grade Celsius.
Referitor la pierderea biodiversităţii, până la 40% din cele 5.000 de specii de plante studiate ar putea dispărea până în 2085 în condiţiile unei încălziri cu 2 grade Celsius.
Şi, în condiţiile unei încălziri cu 3,5-4 grade Celsius, resursele de peşte ar putea scădea în lacurile Chilwa, Kariba, Malawi, Tanganyika şi Victoria şi ar priva comunităţile învecinate de mai mult de 60% din sursele lor de proteine.