ÎNGRIJORARE la ONU: Schimbările climatice vor avea efecte grave, extinse şi ireversibile

Impactul schimbării climatice, care afectează deja toate continentele şi oceanele prin efectele sale asupra insecurităţii alimentare, accesului la apă, deplasărilor populaţiei, riscurilor de conflicte, se va agrava în secolul al XXI-lea, avertizează experţii GIEC într-un raport publicat luni la Yokohama (Japonia). 
Romania TV
31 mart. 2014, 08:14
ÎNGRIJORARE la ONU: Schimbările climatice vor avea efecte grave, extinse şi ireversibile

Raportul avertizează că schimbările climatice sunt de neoprit şi vor urma dezastre după dezastre. Inundaţii, incendii, secetă şi caniculă, dar şi o criză alimentară, asta ne aşteaptă în următorii ani. „Suntem carne de tun”, spun experţii. Practic, sănătatea noastră, casele, hrana, dar şi securitatea, toate acestea pot fi ameninţate de încălzirea climei.

Raportul de 32 de pagini arată clar: impactul încălzirii globale se resimte deja şi va creşte progresiv, odată cu temperatura. Efectele se văd pe fiecare continent, dar şi la nivelul oceanelor. Experţii avertizează că, de cele mai multe ori, oamenii nu sunt pregătiţi să facă faţă riscurilor.

„Dacă omenirea nu face nimic pentru a reduce emisiile de gaze, iar efectele schimbărilor climatice vor creşte, atunci însăşi stabilitatea socială va fi supusă riscului”, a declarat Dr. Rajendra Pachaur, preşedintele Comisiei ONU pentru schimbări climatice. 

„Probabilitatea efectelor grave, extinse şi ireversibile, creşte o dată cu intensificarea încălzirii globale”, arată raportul intitulat ‘Schimbarea climatică 2014: efecte, adaptare şi vulnerabilitate’.

Acest nou opus al Grupului Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climatului (GIEC) din cadrul ONU, laureat al premiului Nobel pentru pace, este rezultatul unei munci imense – 12.000 de publicaţii trecute în revistă – şi constituie evaluarea ştiinţifică cea mai completă după raportul din 2007.

Lucrările GIEC (în 195 de ţări) servesc drept bază în negocierile internaţionale pentru finanţarea acţiunilor de adaptare şi reducere a gazelor cu efect de seră: obiectivul este de a limita încălzirea Terrei la 2 grade C în medie, în raport cu nivelurile preindustriale, planeta încălzindu-se deja cu 0,8 grade C şi traiectoria actuală conducându-ne spre +4 grade C spre sfârşitul secolului.

Raportul ONU avertizează că o creştere a temperaturii şi vremea schimbătoare vor distruge culturile, mai ales de cereale, fapt care va angrena o criză alimentară. Fauna va fi ameninţată cu dispariţia, nivelul în creştere al oceanelor şi mărilor va contamina apa potabilă, iar inundaţiile vor forţa milioane de oameni să se mute în alte zone. Nu în ultimul rând, se vor accentua actualele probleme de sănătate şi va creşte numărul deceselor legate de caniculă sau malnutriţie. Va creşte şi riscul izbucnirii unor războaie, pentru că oamenii se vor lupta pentru orice resurse naturale. 

Dacă efectele economice globale ‘sunt dificil de estimat’, afirmă GIEC, schimbarea climatică va ‘încetini totuşi creşterea economică, va reduce securitatea alimentară şi va crea noi zone de sărăcie’.

O agravare a evenimentelor climatice extreme, precum inundaţiile în zonele de coastă, seceta şi valurile de căldură, va duce la o creştere a deplasărilor populaţiei, notează oamenii de ştiinţă.

Cu un acces mai dur la apă şi la resurse alimentare şi migraţii crescute, schimbarea climatică ‘va spori indirect riscurile conflictelor violente’.

În fine, problemele sanitare provocate de valurile de căldură se vor agrava, la fel ca şi – în regiunile sărace – maladiile legate de malnutriţie şi de proasta calitate a apei.

GIEC relevă că încălzirea globală a avut ‘deja efecte în cursul ultimelor decenii asupra sistemelor naturale şi umane pe toate continentele şi oceanele’.

Riscurile vizează în prezent toate regiunile lumii

În Africa, accesul la apă va fi unul dintre aspectele cele mai marcante ale încălzirii globale. În Europa, agravarea inundaţiilor şi consecinţele lor asupra infrastructurilor şi efectele sanitare ale valurilor de căldură sunt evidenţiate.

În Asia, inundaţiile şi valurile de căldură riscă să provoace importante deplasări ale populaţiei. America de Nord va fi afectată de mai multe evenimente extreme (căldură, inundaţii în regiunile de coastă, incendii). America Latină se va confrunta cu problematicul acces la apă.

Regiunile polare şi insulele vor fi afectate în mod special de un climat mai cald prin topirea accelerată a gheţarilor şi creşterea nivelului oceanelor.

Numeroase fenomene fizice sunt angajate într-o mişcare ireversibilă (creşterea temperaturii, creşterea şi acidificarea oceanelor, reducerea gheţarilor etc.) şi necesitatea de a acţiona ‘în termen scurt’ este tot mai presantă, afirmă GIEC.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI