‘În urmă cu câteva ore am primit un document de aderare din partea guvernului sirian referitor la Convenţia privind armele chimice şi îl studiem, este în curs de traducere’, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq, potrivit AFP.
Aderarea la un tratat deja semnat de alte ţări cere ‘anumite proceduri’ care vor lua ‘câteva zile’. ‘Este nevoie de un termen de câteva zile înainte ca o ţară să poată să adere în mod oficial’ la o convenţie, a declarat purtătorul de cuvânt.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a confirmat joi că Siria îşi va plasa arsenalul chimic sub control internaţional şi va trimite documente la ONU pentru a semna un acord, subliniind însă că această decizie nu a fost motivată de ameninţările cu lovituri militare americane.
‘Siria îşi plasează armele chimice sub control internaţional datorită Rusiei’, a declarat Assad într-un interviu tradus în rusă pentru postul public de televiziune Rossia 24, preluat de agenţiile internaţionale de presă.
Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CIAC), semnată la 13 ianuarie 1993, la Paris, şi intrată în vigoare la 29 aprilie 1997, interzice fabricarea, depozitarea şi folosirea armelor chimice şi interzice semnatarilor să ajute o ţară terţă să fabrice sau să folosească acest armament. Aplicarea Convenţiei, mai ales distrugerea stocurilor, este supervizată de Organismul pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga.
Potrivit procedurilor aplicate de ONU pentru tratate, aderarea are acelaşi efect juridic ca ratificarea şi se realizează în general atunci când tratatul a intrat deja în vigoare. Siria nu a semnat niciodată Convenţia din 1993, dar a semnat Protocolul de la Geneva din 1925 care interzice utilizarea armelor chimice.