ONU trage un semnal de alarmă. „Ne confruntăm cu o criză globală a foametei fără precedent. Războiul din Ucraina a agravat probleme vechi de ani de zile: perturbarea climei, pandemia COVID-19, redresarea profund inegală„, a declarat Guterres la reuniunea de la Berlin prin intermediul unei înregistrări video.
Mai mult de 460.000 de persoane din Somalia, Yemen și Sudanul de Sud se află în condiții de foamete, conform clasificării integrate a fazelor de securitate alimentară (IPC), o unitate utilizată de agențiile ONU pentru a determina insecuritatea alimentară. Acesta este pasul premergător declarării foametei într-o regiune.
Milioane de oameni din alte 34 de țări se află în pragul foametei, conform IPC. „Există un risc real ca mai multe perioade de foamete să fie declarate în 2022. Iar în 2023 ar putea fi chiar mai rău„, a declarat Guterres, calificând foametea în masă și înfometarea ca fiind inacceptabile în secolul XXI.
Guterres a mai spus că nu ar putea exista o soluție eficientă la criză decât dacă Ucraina și Rusia, care produc aproximativ 29% din exporturile mondiale de grâu, vor găsi o modalitate de a relua comerțul.
Transporturile din porturile ucrainene au fost oprite de invazia Rusiei în țara vecină. Moscova dorește ca anumite sancțiuni occidentale să fie ridicate pentru a-și relua exporturile de cereale și îngrășăminte, potrivit Mediafax.ro.