O nouă versiune a proiectului, care a suferit uşoare modificări, a fost negociată timp de două săptămâni şi a fost distribuită membrilor Consiliului de Securitate.
Deocamdată nu se ştie dacă Rusia, ce are drept de veto în Consiliu, în calitate de membră permanentă şi care s-a opus iniţial unei încetări a focului, va susţine sau nu acest text.
Proiectul de rezoluţie, elaborat de Kuweit şi Suedia, solicită ”o încetare a ostilităţilor pe întregul teritoriu al Siriei pentru toate operaţiunile militare, cu excepţia celor îndreptate contra grupării Statul Islamic, Al-Qaeda şi Frontului Al-Nusra” pentru 30 zile, pentru a se permite furnizarea ajutoarelor umanitare şi evacuarea răniţilor din zonele de conflict.
Citeşte şi SUA fac Rusia responsabilă pentru bombardamentele lansate de puterea de la Damasc
Membrii Consiliului de Securitate s-au întâlnit joi după-amiază pentru a analiza situaţia din regiunea siriană Ghouta, aflată sub asediu, dar nu au reuşit să ajungă la acord asupra proiectului de rezoluţie din cauza divergenţelor asupra textului.
Ambasadorul Suediei la ONU, Olof Skoog, a afirmat joi seară că speră ca rezoluţia să fie adoptată de Consiliul de securitate, în timp ce omologul său rus, Vasili Nebenzia, a propus amendarea textului astfel încât acesta ”să fie realist”.
Pentru adoptarea unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU este nevoie de cel puţin nouă voturi, dar şi de niciun veto din partea membrilor permanenţi – SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China.