Medicii timişoreni sunt convinşi că rezultatele formidabile obţinute cu noul sistem de navigare vor aduce în România foarte mulţi pacienţi din străinătate, care vor dori să se opereze aici.
„Cu ajutorul acestui sistem de navigaţie se realizează o montare foarte solidă a protezelor de şold sau genunchi. Studiile arată că protezele rezistă cu 60% mai mult, deci acest lucru înseamnă o suferinţă mai mica pentru pacienţi şi costuri sociale mai mici. Sistemul de navigaţie poate fi utilizat în intervenţiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare, pentru protezare şold, genunchi, dar şi în chirurgia coloanei vertebrale, în endoprotezarea articulaţiilor la hemofilici şi în tratamentul unor tumori osoase ale membrelor inferioare”, a declarat marţi după masa prof. dr. Dan V. Poenaru, şeful Clinicii II Ortopedie, într-o conferinţă de presă. Echipa de medici timişoreni a fost ajutată de un reputat medic din Dubai.
Citeşte şi Uită de operaţie. Hernia de disc poate fi tratată cu fizioterapie
În aceeaşi conferinţă, medicul Jenel Pătraşcu, un alt specialist ortoped timişorean specializat în Dubai, medic în cadrul Clinicii II Ortopedie a adăugat faptul că operaţiile în care se foloseşte GPS durează mai mult, sunt mult mai pretenţioase, dar merită pentru că rezultatele se apropie de perfecţiune. „Intervenţia se complică în momentul în care foloseşti sistemul de navigaţie. Timpul de intervenţie chirurgicală se prelungeşte cu aproximativ o jumătate de oră, dar merită foarte mult a fi folosit, fiindcă rezultatele post-operatorii se apropie de perfecţiune. Realinierea articulaţiei se face cu ajutorul unui soft care îşi determină cu exactitate locul şi modul în care trebuie aplicată proteza”, a subliniat Jenel Pătraşcu.
Luni şi marţi au fost realizate primele două intervenţii chirurgicale pe pacienţi care au necesitat protezare, iar GPS-ul şi-a dovedit din plin avantajele. La clinica timişoreană sunt operaţi în scopul protezării circa 300 de pacienţi.
Sistemul de navigaţie a costat peste 180.000 de euro şi a fost achiziţionat cu bani de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, iar pacienţii asiguraţi din România nu trebuie să plătească niciun leu în plus pentru intervenţii, acestea fiind suportate prin programele naţionale de sănătate.
Citeşte şi Chimistul român, inventatorul primei CORNEE ARTIFICIALE din lume, PREMIAT la Timişoara