Operațiune masivă împotriva fraudei cu criptomonede: Percheziții și arestări în cinci județe și în București

Percehziții de amploare și arestări în cinci județe și în Capitală. Vizată este o grupare specializată în fraude cu criptomonede.
Alina Costache
10 mart. 2024, 11:05
Operațiune masivă împotriva fraudei cu criptomonede: Percheziții și arestări în cinci județe și în București
Percheziții de amploare vizând o grupare specializată în fraude cu criptomonede

Trei persoane au fost arestate și alte cinci au fost plasate sub control judiciar în urma a 40 de percehziții care au vizat un grup specializat în spălarea banilor proveniți din infracțiuni cu criptomonede.

Oamenii legii au confiscat sume importante de bani, reali sau falși, dar și autoturisme de lux. Peste 850.000 de lei, bancnote de 500 de euro false, fonduri în criptomonede reprezentând echivalentul a 700.000 de dolari americani și autoturisme, dintre care trei de lux, au fost indisponibilizate în urma perchezițiilor vizând un grup specializat în spălarea banilor proveniți preponderent din infracțiuni informatice.

Citește și: Bătrână din Vaslui, escrocată pe internet: „Am intrat pe YouTube să ascult rugăciuni şi am dat de un videoclip cu Ţiriac”

Perchezițiile s-au desfășurat în București și în județele Ilfov, Vâlcea, Brașov, Constanța și Sălaj, iar acuzațiile sunt de de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare a banilor, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrităţii datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, instigare la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, uz de fals, şantaj în formă continuată şi lipsire de libertate în mod ilegal.

„În urma celor 40 de percheziţii efectuate la data de 7 martie 2024, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au fost descoperiţi şi ridicaţi 859.500 de lei, ⁠661.430 de euro, ⁠3.011 dolari americani, ⁠50.000 de coroane daneze şi ⁠10.000 de franci elveţieni.

De asemenea, au fost descoperite şi ridicate 92 de telefoane mobile, ⁠24 de laptopuri, ⁠6 tablete, ⁠9 dispozitive ledger, ⁠6 HDD, 5 SSD, 33 de memorystick, ⁠12 ceasuri de lux, ⁠43 de carduri bancare, 1 pistol, ⁠14 bile de substanţă albă pulverulentă, un grinder şi substanţă vegetală cu miros înţepător, 90 de bancnote de 500 de euro având aceeaşi serie, susceptibile a fi false, ⁠o casă de marcat, ⁠bijuterii şi înscrisuri.

Totodată, au fost indisponibilizate fonduri în criptomonedă, echivalentul a 700.000 de dolari americani şi instituită măsura sechestrului asigurător asupra mai multor autoturisme, dintre care 3 din categoria de lux”, anunţă duminică IGPR.

Potrivit anchetatorilor, la începutul anului 2019, persoanele cercetate ar fi constituit un grup organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor proveniți cu precădere din infracțiuni informatice, grup format din peste 20 de membri.

Aceștia ar fi primit și transferat, în mod repetat, criptomonede, în valoare de circa 29 de miliarde BUSD, 4,6 milioane BUSD şi 1,3 milioane BUSD, prin intermediul conturilor deţinute de ei sau alte persoane pe platformele pentru tranzacţionare de criptomonedă, cunoscând că banii provin din infracţiuni, scopul fiind ascunderea sau disimularea originii ilicite, în schimbul încasării unor sume cu titlul de comision.

Totodată, în 2021, unul dintre cei în cauză l-ar fi determinat pe un alt membru al grupului infracțional să acceseze, fără drept, portofelul electronic atașat unui cont de criptomonedă aparținând unei persoane vătămate și, sub pretextul încheierii unei tranzacții financiare, ar fi indus victima în eroare, determinând-o să transfere peste 400 de unități ale unei monede virtuale, echivalentul a peste 580.000 de euro, într-un portofel electronic la care obținuse anterior accesul, în mod ilegal, de unde și le-ar fi însușit.

Aceleași două persoane cercetate, sub pretextul achiziționării de criptomonede, ar fi determinat o altă persoană vătămată să transfere unități de monedă virtuală, cauzându-i astfel o pagubă de circa 73.000 de USD.

În 2023, o altă persoană, folosind același mod de operare, precum și programe informatice (clona unei aplicații bancare) sau înscrisuri false, ar fi indus în eroare două persoane vătămate, determinându-le să transfere în portofele electronice aflate sub controlul său, unități de criptomonedă, producându-le prejudicii de aproximatic 190.000 USD, respectiv 6.000.000 USD.

În cazul unei alte persoane, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată, s-a reținut că, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin ameninţare şi lipsire de libertate, ar fi constrâns o victimă să întocmească un înscris sub semnătură privată, în scopul de a dobândi în mod injust un drept de garanţie reală asupra unui imobil şi recunoaşterea unei datorii fictive de 350.000 de lei, pentru a o determina să-i remită această sumă.

Mai mult, acesta, cunoscând proveniența ilicită a unor sume în criptomonedă, în echivalentul a circa 42.000 de dolari, le-ar fi tranzacționat prin intermediul portofelului electronic deținut.

Citește și: Afacerist din Cluj, acuzații de tortură pentru averea din criptomonede. A fost prins beat la volan și cu un deget tăiat

La datele de 7 și 8 martie 2024, procurorii DIICOT au dispus reținerea a nouă persoane cercetate și măsura controlului judiciar, față de alte cinci, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare a banilor, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrităţii datelor informatice, acces ilegal la un sistem informatic, instigare la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la transfer neautorizat de date informatice, uz de fals, şantaj în formă continuată şi lipsire de libertate în mod ilegal.

La 8 martie a.c., jduecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestearea preventivă a trei dintre persoanele reținute, măsura controlului judiciar față de alte cinci persoane și contnuarea cercetărior față de o altă persoană în stare de libertate.

Împotriva încheierii, cu referire la ultimele două dispoziţii ale instanţei, procurorii D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală au formulat contestaţie.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!