Poliția Română și DIICOT au transmis marți, 14 septembrie, că au prins o cantitate record de cocaină venită din Ecuador în Portul Constanța, ascunsă în peste 15 tone de pulpă de fructe congelate.
Operațiunea a început în luna august, fiind realizată în comun de DCCO. – Serviciul Antidrog, DIICOT, BCCO, Constanța – SCCO Porturi Maritime, IGPF și Autoritatea Vamală Română.
„Scenariul operațiunii este unul inedit și scoate în relief complexitatea organizării grupărilor de criminalitate organizată și modalitățile inovative identificate, pentru a-și atinge scopul”, a declarat Poliția Română.
„La data de 18 septembrie 2024, un container, ce a fost importat din Ecuador, de către o societate comercială din România, a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanța și, după relaționarea cu procurorii D.I.I.C.O.T., a fost sesizată structura Serviciului Teritorial Constanța și au continuat activitățile investigative.”, a adăugat Poliția.
În cursul cercetărilor au fost identificați rapid doi cetățeni români, care sunt inculpați în dosarul penal, implicați în activitatea infracțională.
Transportul avea ca destinație finală Olanda, unde trebuia să ajungă la data de 25 septembrie, însă autocamionul cu care era transportată cocaina a fost oprit de Poliția de Frontieră la Punctul de trecere Nădlac 1, unde s-a descoperit cocaina în cele 15 tone de pulpă de fructe.
Oamenii legii au făcut controale amănunțite deoarece aveau „bănuiala rezonabilă că în interiorul produselor congelate ar fi disimulată o cantitate importantă de cocaină”.
Poliția mai transmite și că pe teritoriul țării exista un depozit, mai exact în municipiul Aiud, unde trebuia dusă o parte din transportul suspect. Acolo au fost descoperite 4 butoaie de metal și 88 de cutii care conțineau fructe congelate, care conțineau aproximativ 880 de kilograme.
În urma capturii, trei persoane au fost duse la sediul DIICOT, serviciul teritorial Constanța, pentru audieri, fiind acuzați de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc.
Activitatea a fost desfășurată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța-Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad.