De la demararea operaţiunii, în perioada 18 octombrie 2013 – 10 aprilie 2014, Italia a salvat exact 18.546 de imigranţi şi cifra creşte rapid, a declarat amiralul De Giorgi într-o conferinţă de presă.
Operaţiunea ”Mare Nostrum”, după numele dat Mării Mediterane de către romani în Antichitate, a fost lansată în octombrie trecut, după moartea a 400 de persoane în două naufragii în largul micii insule siciliene Lampedusa şi al Maltei. Ea ”ne costă circa nouă milioane de euro pe lună, bani proveniţi în întregime de la bugetul Ministerului Apărării”, a explicat amiralul italian, adăugând: ”Pentru a face faţă situaţiei, am tăiat manevrele militare de antrenament”.
În medie, cinci nave militare cu elicopterele lor şi peste 900 de soldaţi şi ofiţeri participă zilnic la operaţiunea ”Mare Nostrum”.
Amiralul De Giorgi a respins printre altele ideea, propagată de partidele de dreapta din Italia, potrivit căreia operaţiunea încurajează imigraţia ilegală. ”Nu sunt mai mulţi imigranţi, ci pur şi simplu mai puţini morţi”, a spus amiralul, arătând un document conform căruia numărul de imigranţi care sosesc în Italia a crescut brusc din mai 2013, şi nu din octombrie acelaşi an, când a început operaţiunea.
Creşterea, de 224 % între 2012 şi 2103, s-a datorat unor fenomene societale şi geopolitice, precum situaţia din Siria, dar, de la lansarea operaţiunii, ”n-a mai existat niciun naufragiat”, a afirmat amiralul italian.
În cursul operaţiunii, au fost capturate două nave utilizate de către traficanţi pentru a-i apropia pe imigranţi de coastele italiene, înainte de a-i abandona în mici ambarcaţiuni, iar 66 de călăuze au fost arestate, a mai spus amiralul.